Siirry pääsisältöön

Jollei toisin todisteta
Kuuntelin vierestä, kun kaverit vertailivat tätä ja viime talvea. Että onpa sitä ja tätä ja ei vaan viime vuonna. Aloin ihmetellä, kun en muistanut viime talven lumitilanteesta tai pakkasista mitään. Kunnes tajusin, että minähän olin sairaalassa vuoden alusta lähes hiihtolomaan asti ja hiihtolomasta toukokuuhun ramppasin tiputuksissa ja nuokuin pöllyssä kipulääkkeistä. Yli neljä kuukautta hurahti sisätiloissa. Ei ihme, etten muista.

Nyt on tilanne toinen. Nautin lumesta ja liikkumisesta. Kaivoin toppahousutkin esiin, kun pakkasta on lähemmäs -20, mutta kuumahan lumisella suolla tämänkin päivän retkellä tarpoessa tuli.

Sain lääkärin vastaanotolla hyviä tuloksia, parhaita, mitä voi saada! Eiväthän hematologit mitään lupaa eivätkä anna takuita terveydestä, eivät tämän verisyövän kanssa. Epäluuloisia ovat. Minä kyllä ajattelen, että olen nyt terve, jollei toisin todisteta!

Kiitollisella ja hyvin nöyrällä mielellä kuitenkin. Tiedän realiteetit. Tauti voi uusia nyt, vuoden tai vaikka 20 vuoden päästä. Tai olla uusimatta, saattaahan olla, että 30 vuoden päästä totean, että paraninkin tässä kokonaan.

Olen ollut todella helpottunut lääkärin tapaamisen jälkeen. Syöpäarvoja löydettävissä nolla. Luustontiheys normaali. Veriarvot normaalit ja olen jopa juuri ja juuri anemia-rajan yläpuolella, mikä on minulle harvinaista. Verenpainetta pitää tarkkailla, koska alapaine oli satasen paikkeilla, mutta luulen sen johtuvan tässä hoitojen aikana kehittyneestä sairaalastressistä tai valkotakkikauhusta. Pelkkä ajatus sairaalasta. labroista tai lääkäreistä, niin syke alkaa nousta.

Tapasin myös suosikki-hematologini, mistä ilahduin kovasti! Ja kyllä: potilailla on suosikkilääkäreitä. Osa näiden vastaanottojen jännitystä on sekin, että koskaan ei tiedä kuka tai millainen hematologi on vastassa. Nyt tapasin kaksikin lääkäriä, joista toinen oli tämä suosikkini. Sain kysyä kaikki kysymykset ja niitä oli paljon.

Joitakin tärkeitä juttuja: käänteishyljinnän estolääke Sandimmun lopetettiin nyt kokonaan. Siinä riittää taas jännitettävää, sillä koskaan ei tiedä miten keho reagoi. Siihen syntyy jonkunlainen tottumus ja kun se lääkitys puretaan, voi tulla outoja, odottamattomiakin reaktioita. Pari kuukautta sitten, kun annos puolitettiin, lähtivät kulmakarvat, ihoon ilmestyi näppyjä ja tuntohäiriöitä ja epäilen, että johtuvat siitä Sandimmunin vähentämisestä. Jos nuo tuntohäiriöt olisivat jaloissa tai käsissä, ne saattaisivat olla sytostaattien aiheuttamaa neuropatiaa, mutta koska häiriö eli tunnottomuus on enimmäkseen kasvojen ja selän alueella, se ei lääkärien mielestä kuulosta neuropatialta. Ja olisikin outoa, jos se ilmestyisi näin kauan sytostaattien jälkeen.

Kipukohtauksiin ei löytynyt selitystä, sen sijaan tuli lähete jatkotutkimuksiin urologille. En odota sitä mitenkään innolla, mutta muutenhan tämä olisikin ollut liian täydellistä.

Vielä menee kortisonia minimiannos joka toinen päivä, mutta jos kaikki menee suunnitellusti, se lopetetaan kuukauden päästä ja sitten olen täysin vapaa lääkkeistä!

Kysyin vastaanotolla ehkä vähän hassulta kuulostavia asioita: saanko nyt koskea bioroskikseen, voinko mennä laskettelemaan, voidaanko ottaa koira, saanko koskea multaan. Kaikki nämä ovat olleet kiellettyjen asioiden listalla yli vuoden ajan ja nyt niihin tuli myöntävä vastaus (jostakin syystä tuon bioroskiksen ja multa-jutut olen jättänyt kertomatta miehelle...).

Unohdin kuitenkin kysyä, että saanko mennä uimahalliin, saanko käyttää hammaslankaa ja saanko käydä hierojalla.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta