Siirry pääsisältöön

Koukussa
Lehdissä on viime aikoina ollut useita juttuja kipulääkkeistä ja siitä, miten helppoa niihin on jäädä koukkuun. Listoilla vilahtelevat minullekin tutut Oxy-alkuiset lääkkeet.

Muistissa on vielä oma yritykseni lopettaa noiden käyttö kerrasta viime keväänä. Eihän siitä mitään tullut. Tai siis tuli oikein paha olo ja olin sekaisin kuin seinäkello, kunnes sain kunnon ohjeet, miten niiden käyttö tulee lopettaa oikein eli asteittain.

Oksikodoni kuuluu vahvoihin opioideihin. Se tuli ryminällä USA:n markkinoille 1990-luvun lopulla ja laajeni nykyiseksi huume-epidemiaksi. --- HOIDOSSA olevien huumepotilaiden yleisin diagnoosi Suomessa on opioidiriippuvuus. Amfetamiinin käyttäjiä on enemmän kuin opioidien käyttäjiä, mutta opioidien vieroitusoireet ovat hankalimmat ja pisimmät. HS 25.11

Käytin noita ooppiumijohdannaisia lääkärin määräyksestä syövän ja allogeenisen kantasolusiirron jälkeen ilmestyneeseen kovaan polyoomaviruksen aiheuttamaan kipuun parin kuukauden ajan ja se aika riitti aiheuttamaan todennäkisesti lievän riippuvuuden. Sanon lievän siksi, että kuitenkin hyvillä ja tarkoilla ohjeilla pääsin "kuiville" mielestäni suhteellisen helpolla.

Silti tuo koko kokemus oli pelottava. Ensinnäkin on inhottavaa, että on niin kovaa kipua, mihin ei tavallinen burana tai paracetamol riitä. Niitä en tosin siinä vaiheessa olisi saanutkaan edes syödä maksa-arvojen seurannan takia, joten ilmeisesti maksan kannalta nämä vahvemmat olivat turvallisia. Toisekseen on inhottavaa huomata fyysiset oireet, mitkä ilmaantuivat, kun edellisen lääkkeen ottamisesta oli kulunut riittävästi aikaa. Välillä ei oikein tiennyt, mikä oire johtui mistäkin: syövästä, sytostaateista, viruslääkkeistä, kipulääkkeistä. Vaihtoehtoja riitti!

Inhoan noita lääkkeitä, mutta se oli ainoa, mikä auttoi siihen karmeaan kipuun. Koko kevät meni aivan pöhnässä. Kotiin pääsy sairaalasta oli suuri ilon aihe (moni allogeenisen siirron saanut ja sytomegaloviruksesta tai käänteishyljinnästä kärsinyt viettää sairaalassa kuukausia), mutta on myös useita viikkoja, jotka ovat menneet ihan ohi. Olen joko nukkunut tai ainakin melkein koko ajan. Pahimpina aikoina nukuin neljät päiväunet ja päälle vielä runsaat yöunet.

”Yleisimmin he ovat ihmisiä, joilla on vaikkapa vaikea selkäsairaus. Pitkäaikaiset tuki- ja liikuntaelinkivut ovat nimensä mukaisesti pitkäaikaisia eivätkä koskaan hellitä.”Sen sijaan esimerkiksi syöpäsairaiden osuus on ollut opioidien käyttäjistä muutaman prosentin luokkaa. HS 25.11

Olen onnellinen, että olen päässyt suurimmasta osasta lääkkeitä eroon. Joitakin minulle todennäköisinä povattuja lääkkeitä (insuliini, kolesterolilääkitys, verenpainelääkitys) en ole tarvinnut ollenkaan.

Nykyään voin sanoa, että olen henkisesti riippuvainen mindfulness-sovellusten äänimaisemiin. Mukavimmat äänimaisemat löytyvät minusta Calm - ja Mindfulnes - ohjelmista. Kuuntelen siis kännykältä metsän suhinaa ja linnun laulua tai sateen ropinaa illalla nukahtaakseni. Se on rauhoittavaa ja yleensä nukahdan siihen ihan hyvin. Ainoastaan kortisoni-iltoina tarvitsen vahvistusta myös nukahtamislääkepurkista, mutta toivon mukaan pian koittaa aika, kun niistäkin pääsee eroon.

Jotkut rauhoittuvat kuulemma ASMR-äänteitä. Esimerkiksi oma tyttäreni kuuntelee ASMR-ääniä nukkumaan käydessään ja se rauhoittaa häntä.
ASMR tarkoittaa hyvänolon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä, jotka tiettyjen äänien kuuleminen laukaisee. 
http://asmr.fi
Minusta nuo ASMR-äänet ovat vähän pelottavia, outoja kuiskauksia, kuin kauhuelokuvasta. Mutta metsän äänet kännykästä kuulumaan, niin kuvittelen nukkuvani taivasalla, tuulen suhistessa ja linnunlaulussa! Kuljen mielikuvissani uusia polkuja ja suunnittelen tulevia reittejä. Olen koukussa metsään.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu