Siirry pääsisältöön

Valittamisen ihanuudesta



Saako pikkuasioista valittaa, jos on selvinnyt hengissä syövästä? Saako valittaa sellaisista asioista kuin väärin kasvavat hiukset, rankka loma, piinaava helle tai väsyminen menoon ja meteliin?

Syöpädiagnoosin saatuani aluksi ihmettelin, miten iso kriisi hiusten lähteminen tuntui monelle syöpäpotilaalle olevan. Mietin, että jos selviän hengissä hoidoista ja kantasolusiirroista, niin eikö ole aika sama, minkälainen tuo päälaki on, ja ihan sama suunnilleen, vaikka ei enää kasvaisikaan?Pärjäisin kyllä kaljunkin kanssa, olisin sentään hengissä!

No, nainen on nainen aina vaan... Nyt mulla on hiukset lähteneet kaksi kertaa ja kaksi kertaa myös kasvaneet takaisin. Tällä hetkellä päässäni on sellainen outo, tumma hiuskuontalo, joka kihartuu kuin papiljottien jäljiltä. Tuuhea se kyllä on, mutta kun olen yli 40 vuotta ollut vaalea ja suoratukkainen, niin joka kerta peiliin katsoessa hätkähdän, että kuka siellä vaanii. Joku vieras, en minä ainakaan. Joku paljon vanhempi rouvashenkilö. Ja se harmittaa, kun en tunnista itseäni. En ole valmis mummoutumaan vielä!



Ensi apuna hiuskriisiin olen menossa kampaajalle. Vähän rokimpaa muotoilua ja vähän väriä. Voi olla luottokampaaja ihmeissään näistä kikkaroista. Kokoväriä en uskalla ottaa, ettei päänahka kärsi, mutta ehkä raitoja. Kysyin hematologiltakin värjäämisestä, joka vastasi, ettei suosittele, mutta ei voi kieltääkään. Eli vähän rajapinnassa liikutaan.

Loma alkaa loppua ja meidän perheessä on kahta eri linjaa suhtautumisessa siihen. Mies haluaa ottaa kaiken irti viimeisistä lomapäivistä ja tehdä kesäjuttuja ja kaikenlaisia ex tempore tempauksia, kuten eilinen päiväretki Turkuun. Toissapäivänä käytiin kahdestaan iltaretkellä Porvoossa ja justiinsa tultiin Haminasta. Liikaa vauhtia minulle! Minä kaipaan lomalla latautumista ja rauhaa, sitä, että voisin lölliä riippukeinussa ja lukea kirjaa. Tosiasiassa meillä ei ole riippukeinua, enkä tykkää lukea ulkona muutenkaan, mutta noin niin kuin idean tasolla tuo mielikuva on minun käsitykseni lomasta.

Turun linna


Nyt ollaan oltu niin paljon menossa, että mulle tuli vastaan täysi stoppi niin fyysisesti kuin henkisestikin. Vaikka olisin tänäänkin halunnut lähteä merille perheen kanssa, oli pakkoa sano EI, nyt jään kotiin lepäämään ja rauhoittumaan. Se on mun luonto, ollut aina. Välillä on saatava olla ihan rauhassa. Miehen mielestä me ollaan kökitty kotona nyt puolitoista vuotta yhteen menoon, joten aikakin tehdä jotakin muuta.

Tämä pitkän hoito- ja eristyskauden päättyminen, sosiaalisen elämän vilkastuminen ja ennen kaikkea perheen kanssa yhdessä tekeminen on ollut aivan ihanaa ja vaikka kuinka haluaisin sitä lisää, niin eilen tuli totaalinen pysähdys ja ahdistus. Tajusin, että jos meinaan jaksaa käydä töissä ja elää samalla menevää perhearkeakin, minun on osattava kieltäytyä monista menoista ja pidettävä huoli siitä, että saan sitä omaa latautumisaikaa ja tarvitsemaani rauhaa.

Ja sää! 45 hellepäivää tänä vuonna, siitäkin voisin avautua, kun mieli palaisi lähteä metsiin samoilemaan, mutta eihän tuonne pätsiin hullukaan lähde!

Suurin haaste töissä tulee olemaan se melun ja hälinän määrä. Vaikka kotonakin lähtee välillä aikamoista älämölöä noista pipanoista (eikä tuo mieskään mikään hiljaisin möllöttäjä ole), niin se ei ole vielä mitään siihen äänten paljouteen, mikä minut työssäni päivittäin ympäröi. Ja vaikka kaipaankin sitä, erityisesti silloin, kun äänet ovat sopuisasti soinnissa keskenään ja ympärillä vallitsee hellivä, musiikiksi tunnistettava kudos, niin samalla pelkään, koska usein hallitsematon hälinä ja äänten paljous tunkeutuu myös oman keskittymisen ytimeen rikkoen sen.

Juu juu, niri niri, vali vali. Välillä kaverit pyytelevät anteeksi, tyyliin ei nyt pitäis valittaa tästä ja tästä pikkuasiasta, kun oikeesti toisilla on todellisia ongelmia...

Mutta tiedättekö mitä? Valittaminen on ihanaa! Se on oikeasti luksusta! Musta on ihanaa, kun ihmiset (välillä, eihän kukaan jaksa jos joku koko ajan nillittää) valittavat arjen pikkuongelmista. Asiat on silloin aika hyvin! Ja mulle oma valittaminen on nimenomaan merkki siitä, että asiat on todellakin aika hyvin! Olen elossa ja aion jatkaa valittamista!

Valittamisella on myös muunlaisia tehtäviä. Epäkohdista valittaminen on yhteiskunnallisestikin olennainen vaikutuskeino, mutta myös pikkuasioista valittamisella on merkitystä. Oikein odotan, että pääsen töihin ja johonkin pitkään kokoukseen, missä voidaan pyöräyttää jonkun kollegan kanssa vähän silmiä yhteiseksi merkiksi siitä, että huh kun tämä kestää ja olispa jo kahvitauko! Että saan kokea olevani osa porukkaa, sillä uskokaa tai älkää, valittaminen yhdistää.







Kommentit

  1. Minulle hiusten lähtö oli aika kova paikka, näytin syöpäpotilaalta! Tumma kihara tukka oli minusta ihan jees. Nyt kiharat on suoristuneet, tumma väri on säilynyt. Onneksi. Harmaa olis aiheuttanut kriisin nro 2.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne <3 Ymmärrän sen täysin, se todellakin merkitsee ihmisen. Mulle toinen hiustenlähtökerta oli jotenkin rankempi, ensimmäisellä kerralla olin vissiin niin pöllämystynyt. Nyt tämä kasvaa ja välillä ihan tykkäänkin tästä, kun olen oppinut vähän laittamaan tätä kuontaloa! Hassuinta on, että ripset alkoivat lähteä vasta nyt! Eivät lähteneet hiusten kanssa samaan aikaan, vaan nyt yli puoli vuotta sen jälkeen...hmmm. Vieläköhän ne sytostaatit ja lääkeaineet vaikuttavat niin paljon?

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...