Siirry pääsisältöön

Kesäelämää
Söin eilen mansikkakakkua, jossa oli mansikoita joita ei oltu pesty. Sain asiasta vallan paniikin aikaiseksi enkä kyennyt nukkumaan sinä yönä. Koko ajan odotin mitä tapahtuu, tapahtuuko mitään. Päässäni pyöri tuttu kehä mullasta: homeet - sienet - itiöt = infektio, nekroosi, kuolema. 

Olemme perheen kanssa ensimmäistä kertaa reissussa allosiirron jälkeen eli ensimmäistä kertaa koko tänä vuonna. Itä-Suomi tournee on tähän mennessä käsittänyt lounaan Kotkassa, ex tempore pysähdyksen Virolahden Bunkkerimuseossa, nostalgiavierailun synnyinseudullani Simpeleellä, ihmettelyä Parikkalan patsaspuistossa ja nyt olemme päätyneet Savonlinnaan mummilaan.
Reissaaminen on stressaavaa! Kotona on turvallista. Itse valmistetusta ruoasta tietää, miten se on käsitelty. Kaiken lisäksi reissun ensimmäisenä päivänä näytti siltä, kuin käänteishyljintä olisi taas palannut iholleni, samanlaista laikukasta punoitusta. Ja vatsakin meni sekaisin, ehkä siitä mansikasta.

Mielenrauhan saavuttaakseni soitin Meilahteen tutulle osastolle ja kyselin neuvoja. Sieltä vastasi ystävällinen hoitaja, joka rauhoitteli mieltäni. Nyt nukut yön ihan rauhassa, nautitte lomasta ja seuraatte tilannetta huomiseen asti. Jos tulee kuumetta, niin sitten tietysti sairaalaan ja jos ihon punoitus jatkuu, niin soitat huomenna hemapolille, mutta muuten voit olla ihan rauhallisella mielellä, kyllä sinulla jo vähän on sitä vastustuskykyä kertynyt.

Tein työtä käskettyä. Nukuin yöni hyvin ja tänään olemme nauttineet mukavasta päivästä mummilassa sekä Savonlinnan torilla. Lapset ovat nauttineet serkkujen seurasta, sitä on ollut ihana katsoa. Lisäksi ollaan syöty perinteiset muikut Kalastajan kojulla, vedetty pehmikset Lippakioskilla ja nautittu ukin gourmet-kokkailusta. Nälkä ei täällä pääse yllättämään!Ihottumakin on hälvennyt ja vatsa rauhoittunut. Johtuikohan ihottuma auringosta ja vatsaoireet matkajännityksestä?

Ihanaa on olla oman perheen kanssa, katsoa, miten lapset iloitsevat roadtripistä ja kiireettömästä yhdessäolosta läheisten kanssa. Näitä serkkuja nimittäin nähdään harvoin, veljeni perhe tulee Norjasta asti.

Syy verraten pitkään blogihiljaisuuteen on siis se, että sosiaalinen elämäni on vilkastunut huomattavasti nyt, kun lupa liikkua massojen joukossa on saatu ja kun mieskin on lomalla. Olemme käyneet kyläilemässä ja konsertissakin, taisi olla ensimmäinen konsertti yli vuoteen - ja niinhän se muuten olikin! Eino Leinon päivänä käytiin Taaborilla kuuntelemassa Open Voicea ja Eija Ahvoa, jotka esittivät Etsijä-teoksen eli Hietasen ja Wesslinin säveltämiä tuttuja lauluja Leinon teksteihin Merzi Rajalan huikeina sovituksina. Nautittiin kyllä koko rahalla ja siitä sai yhteinen loma hyvän startin.

Tähdätään siihen, että tätä lomaa tarvitsisi kenenkään meidän perheestä viettää sairaalassa. Viimeisen puolentoista vuoden aikana joko minä tai esikko olemme vuorotellen olleet sairaalassa ja miehen lomat on menneet sukkuloidessa sairaalan ja kodin välillä. Nyt jotain muuta!

Ja elämänmakuista, välillä vähän surullisen haikeaakin kesäelämää täällä vietetään tällä hetkellä! Mummi on heikossa kunnossa, mutta siitä enemmän toisella kertaa. Köllötellään mummilan vintillä ja kuunnellaan heinäsirkkojen siritystä. Tähyillään, näkyisikö pellolla kettuja tai karhuemoa poikasensa kanssa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta