Siirry pääsisältöön

Ei niin huonoa, ettei jotain aika hyvääkinKummat ensin, hyvät vai huonot uutiset?

Tänään allosiirron puolivuotiskontrollissa hematologi oli sitä mieltä, että hyvät uutiset alkuun, mutta minä kerron teille nyt huonot heti kärkeen.

On se sitten kuitenkin käänteishyljintää se iholla pari viikkoa lehahdellut punoittava ihottuma. Osaston ylilääkäri kävi oikein varmuuden vuoksi katsomassa, joten nyt on kahden lääkärin näkemys asiasta. Kerpeles kun kirpasi. Olen niin yrittänyt selittää sitä kaikella muulla. Atooppista ihottumaa---vähän aurinkoa tullut... Vaan ei.

Onneksi tämä vaikuttaa olevan kesyä sorttia, kun ei ole tässä ajassa levinnyt eikä muuttunut pahemmaksi, joten saatan selvitä tällä kertaa minimaalisella kortisonikuurilla. Mutta silti, vihaamani kortisoni on taas kehissä. Se hyvä paha lääke, joka hoitaa, mutta myös lietsoo kehon omia viruksia. Sytomegalovirus ja tällä hetkellä melko maltillisen vähäoireinen polyoomavirus saattavat tästä riehaantua ja pahimmillaan alkaa uudestaan se tiputuksissa ramppaaminen ja ne kamalat kipulääkkeet. Mun painajainen! Sitten se töihin paluu siirtyisi.

On tosin olemassa sekin vaihtoehto, että vastustuskyky on jo sen verran vahva, että selviää ilman suurempia ponnisteluja näistä viruksista. Mulla on peukut ja varpaat pystyssä sen puolesta!
Ja onneksi niitä iloisempia asioita on enemmän!

Sain kuulla, että veriarvot ovat hyvä - valkosolujen arvo on kohtalainen (ei vielä normaali, mutta siihen nähden, että immunosupressantteja eli käänteishyljinnänesto- ja virusestolääkkeet vielä käytössä, tilanne on hyvä), hb edelleen nousujohteinen, maksa-arvot melko hyvät ja mikä tärkeintä, verisyövästä ei merkkejä! Tässä kohtaa pääsee aina syvääkin syvempi helpotuksen huokaus.

Myöskin jännittämäni TT-kuvauksen ja luustontiheysmittauksen tulokset luuston tilanteesta olivat erinomaisia. Luustomuutokset lannerangassa, kaularangassa, solisluissa, alaselässä, lonkassa, rintarangassa ja kallossa ovat paranemaan päin. Mitään aktiivista taudin muhimista ei ole nähtävissä. Kaikin puolin huojentavia uutisia siis.

Jos selviän lievällä ihon käänteishyljinnällä ja kortisonikuurilla silloin tällöin, mutta ilman syöpää, niin asiat ovat aivan loistavasti! Pystyn elämään tämän lievän, mutta mahdollisesti kroonisen, oireilun kanssa. Nimenomaan ja kirjaimellisesti elämään.

Nyt on ensimmäiset rokotuksetkin laitettu. Toiseen käsivarteen tuikattiin pneumokokkirokote ja toiseen se sama, minkä vauvat saavat noin 5 kuukauden iässä eli viitosrokote, joka suojaa kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, polio ja Hib-tauteja (aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä) vastaan. Huomenna en ehkä punnerra tai lähde sauvalenkille, mutta heti on paljon turvallisempi olo!

Meillä on ollut perheen kanssa ihan mahtava kesä. Ollaan tehty melkein kaikki ne meidän kesäjutut mitä aina - paitsi viime kesänä, kun olin eristyksissä autologisen siirron takia. On reissattu vähän ja tavattu ystäviä, syöty hyvin ja naurettu paljon, liikuttu ja nautittu luonnosta.

Olen kokeillut myös uusia juttuja, mikä on aika hienoa tässä tilanteessa, tehdä jotakin ihan ensimmäistä kertaa elämässään ja innostua siitä. Supppasin nimittäin viikonloppuna ystävien merellisessä kesäparatiisissa (tämän jutun kuvat sieltä) ja se oli ihan mahtavaa! (kuvallinen todistusaineisto tapahtumasta jotenkin oudosti tuhoutui). Nyt sitten metsästelen sup-lautatarjouksia...

Mieheltä on mennyt vuoden sisällä kaikki lomat siihen, että joko minä tai tytär ollaan oltu sairaalassa ja hän on pitänyt pystyssä kotia ja välillä koko perheettä. Tälle kesälle on lausuttu ilmoille sellainen sääntö, että tällä lomalla kukaan meidän perheestä ei joudu sairaalaan! Tähän asti se sääntö on pitänyt, vaikka ei se kyllä ainakaan lasten menoa tunnu rajoittavan. Hyvä niin, pitäähän loman näkyä, kuulua ja tuntua. Ja tuoksua! Kaikilla aisteilla - kaikille aisteille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta