Siirry pääsisältöön

Taas täällä, eristyksessä

@Pixabay


Aamulla se ihottuma kasvoilla rehotti taas. Suuntasin Meilahteen labraan ja siitä hematologisen poliklinikan ensikäynnille. Siellä hematologi katsoi hetken ja totesi, että laittaa minut osastolle, kun ei  ihon käänteishyljintä ole edellisenä päivänä aloitetulla kortisonikuurilla selkeämmin rauhoittunut.

Eli täällä ollaan taas, tuttu osasto 7B ja tutut, ihanat hoitajat. Huone vaan on eri ja tällä kertaa minulla on urbaanit kaupunkimaisemat.

Mutta kyllä otti koville tämä päivä, osastolle paluu, sairaalavaatteiden pukeminen, kanyylin laitto, koti-ikävä, yhteisen hiihtoloman menetys, ulkoilman ja kotiruuan kaipaus, kuntoutumisen etenemisen tyssääminen. Ehdin olla kotona muutaman päivän ja nyt taas täällä. Tilasin pitsan lohdutukseksi.

Täällä laittavat 4 kertaa vuorokaudessa kortisonia suoraan suoneen. Annos on suurempi kuin suun kautta nautittuna, mutta ei mikään megalomaaninen kuitenkaan. Kortisoni on kuitenkin nostanut jo verensokeria eli saattaa olla, että minäkin pääsen kohta tyttären kanssa yhdessä pistämään insuliinia.

Tämän päivän labroista selvisi myös, että maksa-arvot olivat tuplaantuneet eli käänteishyljintää on ehkä maksassakin. Kortisoni hoitaa myös sitä. Eli olen varmaankin ihan oikeassa paikassa, vaikka siltä ei nyt tunnukaan. Tuntuu aika paskalta, suoraan sanottuna.

Kestin melkein paremmin sen kuukauden intensiivihoidon, kestin sen viime viikkoisen oksennusepisodinkin oikein hyvin (kun on oikein huono olo, on ihan sama missä on), mutta nyt tämä väsyttää, uuvuttaa, ahdistaa ja pelottaa. Itkin tätä hoitajallekin, joka kysyi ystävällisesti, että haluaisinko jotakin rauhoittavaa. Totesin, että kyllä mä kestän nämä vaihtuvat tunteet. Sitten jos itken monta päivää putkeen, voi olla eri asia, mutta yhden päivän itku tässä pettymyksessä on minusta ihan normaali reaktio, ainakin minulle.

Kuten sanottua, käänteishyljintä pelottavuudestaan ja ennustamattomuudestaan huolimatta voi olla myös a blessing in disguise, vaikka se ei juuri nyt tunnukaan siltä, niin huomenna jo ehkä. Luovuttajalta saadut solut tunnistavat uuden ympäristönsä ja samalla löytävät myös mahdolliset jäljellä piileskelevät syöpäsolut ja tuhoavat ne.


Todelliset siunaukset ilmentyvät usein kivun, menetyksen ja pettymyksen muodoissa. Olkaamme kärsivällisiä ja pian näemme ne niiden oikeissa muodoissa. — Joseph Addison


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu