Siirry pääsisältöön

Iholla - käänteishyljintää nimittäin



Tänään käytiin taas Meilahdessa Kolmiosairaalan 7B-osastolla, tällä kertaa näyttämässä päivystävälle hematologille eilen ilmaantunutta sietämättömästi kutisevaa ihottumaa kasvoilla.

Ei tässä hommassa pääse kyllä liikaa rentoutumaan, joka päivälle riittää jotakin uutta jännitettävää.

Käänteishyljintäähän se tämän hematologin mukaan oli ja aika selkeääkin. Paikallistuu kasvojen ja otsan alueelle. Eli nyt ne uudet solut ovat huomanneet olevansa jossakin muualla kuin tutussa ja turvallisessa ympäristössä ja vähän hyökkäilevät tätä elimistöä vastaan. Ja tämä on nyt sitä akuuttia käänteishyljintää. Nyt on lähes tasan kuukausi kantasolusiirrosta ja se on juuri tyypillinen aika oireiden ilmaantua.

Sain valita, jäänkö osastolle vai en. Arvatkaa, mitä valitsin? No, kotiin tulin tietysti. Mukaan sain todella kovan kortisonikuurin. En siis tiedä milloin nukun seuraavan kerran.

Hematologi olisi varmaan muuten ottanut osastolle, mutta minulla on jo huomenna ensikäynti hematologiselle poliklinikalle, jossa seuranta siirron jälkeen jatkuu toistaiseksi kerran viikossa. Samalla otetaan myös labrakokeet ja käänteishyljinnän ilmettyä on erityisen tarkkaa tarkistaa maksa-arvot, koska jos käänteishyljintää on sielläkin, niin se ei näy heti välttämättä muualla. Sitten todennäköisesti ottavat kyllä osastolle ja kortisonia laitetaan suonensisäisesti.

On tämä hoito kyllä ihan huippua. Koko viikon olen tämän tästä soitellut sinne osastolle ohjeita ja kysymyksiä, kaikista pienistäkin oireista. Heti kutsuvat tarkistukselle, kun mikä tahansa tässä alkuvaiheessa voi olla kohtalokasta. Ja kun käänteishyljinnästä on kyse, niin sitä tärkeämpää on saada hoito aloitettua nopeasti.

Otin ensimmäisen kortisoniannoksen (2x32mg/vrk) muutama tunti sitten ja tuntuu, että ihottuma on nyt jo laskenut. Minua vähän epäilyttää, että jos tämä onkin vaikka allerginen reaktio, kun tuo kortisoni tuntuu vaikuttaneen niin nopeasti... Perus-skeptikko minussa on valveilla. Täytyy huomenna kysellä vielä tarkkaan! Se hyvä puoli suomalaisessa erityissairaanhoidossa on, että täällä saa usean asiantuntijalääkärin mielipiteen. Pidän sitä ehdottomasti positiivisena asiana.

Tässä kuvat ennen ja jälkeen:


Osastolla ennen kortisonia
Muutama tunti kortisoniannoksen jälkeen





Kommentit

  1. Auts kun on ärhäkkä ihottuma. Hyvä kun rauhoittuu suun kautta otetulla kortisonilla, jospa saisit jatkaa kotihoidossa. Koeta lepäillä välissä silmät kiinni musiikkia kuunnellen, vaikka et unta saisikaan. Hengessä mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei se sitten rauhoittunutkaan, aamulla rehotti taas ja täällä sitä nyt ollaan osastolla :(

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu