Siirry pääsisältöön

Saisiko olla salmiakkia?

Kuvittele shotti, jossa yhdistyy kalanmaksaöljy ja fernet branca (tai muu karsastamasi katkero), joka sinun on nautittava kahdesti päivässä. Miltä kuulostaa?

Suunnilleen sellaiselta maistuu käänteishyljinnän estoon tarkoitettu Sandimmun. Kertaakaan en ole vielä oksentanut sitä pois, mutta kyllä siitä pitkäksi aikaa etova olo jää. Keksin onneksi pyytää ystävää tuomaan Turkin pippureita ja jotakin muutakin salmiakkia ja se osoittautui toimivaksi ratkaisuksi: ei nimittäin mene kuin hetki ja ihana salmiakin maku on vallannut suun ja Sandimmun unohtuu!

@GoogleImages


Tänään tuli toinenkin syy napsia tätä väkevää herkkua, nimittäin jälleen alhainen verenpaine. Luvut 86/74 ja sykkeet korkealla, ja on muuten mitattu muutaman kerran tänään. Olokin on vähän hassu. Ei varsinaisesti pyörrytä, mutta hiki kihoaa otsalle, jos vaikka vähän aikaa istuu pöydän äärellä.  Lääkärin suosituksesta olen nyt sitten napsinut salmiakkia vähän joka välissä.

Minut on nyt erotettu Pertistä! Tuntuu aika hyvältä, kun ei tarvitse kaveria kuljettaa vessaan mukaan eikä yöllä varoa, että makaankohan nyt jonkun letkun päällä ja alkaakohan se kohta taas piipata. Vaikka tuolla se nurkassa vielä kyyhöttää ja odottelee, josko vielä tarvittaisiin.

Veriarvot alkavat olla ihan kotiutuskelpoisia! Neutrofiilit jopa tuplaantuivat eilisestä ja trombosyytit ovat täysin normaalilla tasolla.

Olen täällä kuitenkin vielä viikonlopun yli, koska minun täytyy pystyä juomaan nestettä 3 litraa vuorokaudessa. Luulin sen käyvän ihan helposti, mutta eipä se mennytkään niin. Kun on 4 viikkoa ollut tippaletkussa ja kroppaan on juotettu 4-5 litraa nestettä joka päivä, olen saanut juoda n. 1,5l/vrk. Siihen nähden tämä 3 litraa on aikamoinen lisäys. Eilen yritin ja pääsin 2,5 litraan, mutta sitten oli pakko luovuttaa. Alkoi tuntua, että vesi tulee kohta yläpäästä ulos. Niinpä jouduin sitten muutamaksi tunniksi taas Pertin vaikutuspiiriin. Tänään uusi yritys, mutta taitaa jäädä samaan tuo määrä.

Noita Sandimmun-pitoisuuksia seurataan vielä labrakokeilla. Tähän mennessä joka päivä on annostusta muutettu ja ennen kotiin pääsyä pitää löytää sellainen pysyvämpi annostus, jolla lääkkeen pitoisuus veressä pysyy tasaisena.

Kotiin on niin hirveä ikävä, että en pysty siitä kirjoittamaan. Tuntuu, että olen jämähtänyt tammikuuhun ja päätynyt jotenkin elokuvaan Päiväni murmelina 2. Leuka loksahti auki, kun joku mainitsi, että kohtahan on jo maaliskuu!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta