Siirry pääsisältöön

Villiintynyt virus ihollani

Joku virus on nyt villiintynyt minussa. Kävin tänään ihotautilääkärillä ja tämä oli diagnoosi kokovartaloihottumastani, joka kihisee kaikkialla muualla, paitsi kämmenissä ja jalkapohjissa. Sellaista pientä ryynimäistä, rokkomaista ja ärsyttävää näpyn näppyä.

Tämä ei kai suoranaisesti liity kantasolusiirtoon eikä ole tyypillinen seuraus siitä. Rajujen hoitojen, vahvojen lääkkeiden jälkeen ja vastustuskyvyn ollessa alhaalla ei ole kuitenkaan ihme, jos kroppa on hieman sekaisin ja tulkitsee tavallisenkin viruksen vähän erikoisella tavalla.

Lääkkeeksi sain paria erilaista voidetta. Vaikutusten pitäisi näkyä selkeästi muutamassa päivässä, mutta jos ei, niin sitten on otettava kortisonikuuri. Arvaatte varmaan, että en halua tuota kirottua kortisonia, enkä sen mukanaan tuomaa unettomuutta, kiukkuisuutta ja turpoamista! Joten rasvaan rasvaan, voitelen voitelen.

Onneksi ei ole nostanut kuumetta kuitenkaan. Niveliä on kolottanut ja olen ollut älyttömän väsynyt, väsyneempi kuin yleensä. Viime viikolla tapasin ystäviä harva se päivä ja kävin lenkeillä, mutta nyt on muutama päivä mennyt ihan sohvalla möllöttäessä ja joka päivä on tullut nukuttua parin tunnin päiväunet. Hyvä, kun olen jaksanut kaapista hakea ruokaa, mitään gourmetia ei todellakaan ole tullut laitettua. Lapsia olen kuskaillut harrastuksiin, kun mies on koko viikon työreissussa, niin en ihan ole kasvanut kiinni sohvakankaaseen.

Ja ettei liian helpoksi kävisi tämä, niin asuinalueemme vesijohtovedessä on havaittu kolibakteeria. Nyt sitten keitetään vettä juotavaksi tai juodaan pullovettä. Ja ollaan muutenkin tarkkana mm. hampaiden pesussa. Ripuliepidemia tästä vielä puuttuisikin, siis lapsilla. Minulla nyt on ollut vatsa kantiksen jälkeen muutenkin sekaisin, tosin nyt kun pari päivää on juotu pullovettä, on se vähän rauhoittunut. Mitenköhän kauan täällä itse asiassa onkaan ollut vesijohtovedessä tuota saastumista? Kakkavettä, sanovat lapset.

Koko tänä aikana eli itse asiassa tänä vuonna en ole juurikaan nähnyt unia. Viime yönä näin unta, että olin töissä. Istuin pyöreän pöydän ympärillä kahvihuoneessa ja siinä oli tutut kollegat toivottamassa tervetulleeksi takaisin töihin. Totesin, että paska reissu (tämä syöpä), mutta tulipahan tehtyä. Aamulla heräsin väsyneenä "töistä", mutta erittäin hyvällä mielellä!

Muuten koko tähän astinen palautuminen on sujunut melkoisen hyvin. Tätä muutamaa väsynyttä päivää lukuunottamatta kunto on kohentunut silmissä. Viime viikolla pisin tekemäni metsälenkki ylitti jo 5km. Mieli tekeekin jo uusille luontoalueille. Kun olen kympin kävelykunnossa, suuntaan ensin Kytäjän-Usmin ulkoilualueelle ja kun jalka nousee kympin lisää, lähden tutkimaan Torronsuon ja Liesjärven kansallipuistojen maisemia. Sitten on ruska jo varmaan kauneimmillaan!


@Pixabay

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta