Siirry pääsisältöön

Toivosta ja toivottomuudesta




Olin ajatellut kirjoittaa ihan muista jutuista, kun kuulin, että tällä syöpä-matkalla kohtaamani minuun vaikutuksen tehnyt ihminen on kuollut. Heti perään sain tietää erään nuoren lahjakkaan ihmisen tehneen itsemurhan. Tuli hiljainen ilta ja surullinen yö.

Miksi toinen elämänjanoinen ei saanut vielä elää? Miksi nuori, terve ihminen halusi kuolla? En ymmärrä sitä, mutta eipä varmaan kukaan muukaan. Joku selittää sen jumalansa tahtona, toinen luonnon valinnalla, kolmas jatkaa elämäänsä hyväksyen selittämättömän.

Olen tässä oman sairauteni aikana ajatellut, että syvä masennus olisi pahempaa kuin tämä fyysinen sairaus. Se, että kaikki olisi muuten elämässä periaatteessa hyvin, mutta silti mikään ei tuntuisi miltään tai ahdistaisi vain. Että mä katsoisin mun lapsia ja silti haluaisin kuolla. Se syyllisyys olisi varmasti musertavaa. Syyllisyys siitä, että ei pysty nauttimaan elämästä, vaikka "pitäisi".

Lähipiirissäni on ollut ja on masennusta. On minullakin huonoja hetkiä elämässä ollut, suruja ja menetyksiä. Mutta masentunut en ole varsinaisesti ollut enkä koskaan ole ajatellut itsemurhaa paitsi eutanasian kannalta. Joskus olen toivonut, että olisi olemassa sellainen pause-nappi, jota painamalla voisi vetäytyä määräajaksi jonkunlaiseen vegetatiiviseen tilaan ja palata siitä sitten takaisin reaalimaailmaan ilman tuskaa. Mutta en voi sanoa, että tietäisin, mitä todella masentunut kokee tai miltä tuntuu haluta kuolla. Omalla kohdalla rakkaus elämään on niin voimakas.

Olen huomannut ihmisten hämmentyvän hyväntuulisuudestani, suoranaisesta onnellisuudestani, näin kamalan sairauden kanssa. Nyt jos koskaan pitäisi varmaan masentua. Moni masentuukin, se on yleistä ja todellakin ymmärrettävää vakavan sairauden kanssa. Mutta ei se noin vain onnistu tällä luonteella (tai sitten olen jotenkin onnistunut pitämään serotoniinitason ja muut mielihyväaineet korkealla, koska ainakaan perimä ei selitä tätä.).

Niin kauan, kun on toivoa ja tätä syöpää pystytään hoitamaan, kaikki on kuitenkin aika hyvin. Jos tulee sellainen vaihe, että toivoa ei enää ole mutta elämän laatu voidaan pitää hyvänä, niin senkin kanssa elän riemulla sen minkä se kestää. Mutta jos vammaudun, menetän liikuntakyvyn, kyvyn kommunikoida toisten kanssa, makaan laitoksessa letkuissa vuosikausia ja tiedostan kaiken. Se on se pahin. Olen nähnyt mitä se tekee. Sitten ehkä.

Kaikki tietävät tutun sanonnan Niin kauan kun on elämää, on toivoa. Kääntäisin sen toisinpäin: Niin kauan kun on toivoa, on elämää.

Yhä uudelleen ajattelen pienet seikkailuni, 
kun rannikon tuulen mukana ajelehdin kajakissani 
ja luulin olevani vaarassa. 
Nuo pienet pelkoni, joita luulin niin suuriksi, 
kun kaikki tärkeät asiat minun oli saavutettava.

Ja kuitenkin on olemassa vain yksi tärkeä asia, 
tämä ainoa: elää nähdäkseen majoissa ja matkoilla 
suuren päivän joka koittaa 
ja valon joka maailman täyttää.

-Eskimoruno-


Kommentit

  1. Ajatuksia herättävä kirjoitus. Masennusta kanssa läheltä nähneenä, tuntuu tämä syöpäläinen "helpommalta". Juuri se, että itsessä on elämännälkä ja -jano vielä hyvinkin tallella sekä taistelutahtoa mokomaa syöpäpeikkoa vastaan. Ja masentuneen elämässä tuntuu kaikki ilo ja elämänhalu olevan poissa: eleetön ja ilmeetön ihminen.
    Mä olen ainakin onnellinen tällä hetkellä vaikka ei tuota syöpää olis halunnutkaan. Kukapa sen haluaisi? Mutta tämä matka on tähän asti ollut henkisellä puolella kasvattava kokemus ja kunnioitus elämää kohtaan on iso ja joka päivä kun aamulla herää on siitä kiitollinen.
    Nautitaan me joka hetkestä täysin siemauksin ja pidetään yllä voimaa ja sitkeyttä. Vaikka niitä "ihan syvältä" päiviäkin on, niin onneksi niistä on päässyt kömpimään takaisin maan pinnalle.
    <3 Niin kauan kun on toivoa, on elämää.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, Anna L! Tuntuu hämmentävältä, kun joskus joku masennuksesta kärsivä on sanonut minulle, että "miten mä voin valittaa, kun sullahan on oikea sairaus". Minusta masennus vasta onkin kamala sairaus. Muutenkin jokaisella on omat taakkansa ja huolensa, kaikesta pitää voida halutessaan puhua.
      Aika samanlaisia kokemuksia minullakin. Tuo kunnioitus elämää kohtaan ja kiitollisuus jokaisesta päivästä kulkee itselläkin mukana. Kiitollisuus myös niistä huonommista päivistä. Nöyryyttä tämä on opettanut ja arvostamaan pieniä asioita. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...