Siirry pääsisältöön

Näyte luuytimestä

Nyt se on taas otettu, luuydinnäyte. Ensimmäisen kerran se otettiin minulta tämän vuoden alussa diagnosointia varten ja silloin pelkäsin sitä ihan hirveästi. Olin kuullut kaikenlaisia kauhukertomuksia. Sitten kävikin niin, että koko toimenpide olikin paljon kivuttomampi kuin olin luullut ja huomattavasti nopeammin ohi.

Tällä kertaa en siis pelännyt niin paljon, mutta mielessä kyllä kävi, että josko se nyt onkin ihan kamalaa. Jos vaikka mieli tekee sellaiset tepposet. Mutta hyvin se meni taaskin.

Ensin sain pienen annoksen rauhoittavaa lääkettä. Jos vielä joskus kolmas kerta tulee, niin luulen pärjääväni ilman tätä osiota. Sen jälkeen siirryttiin operaatiohuoneeseen, jossa oli lisäkseni hoitaja ja näytteiden "tallettaja" sekä näytteen ottava hematologi. Luuydinnäyte otetaan joko suoliluusta tai rintalastasta. Pyysin tälläkin kertaa, että näyte otetaan vasemmasta suoliluusta, koska oikeassa suoliluussa on minulla syövän syömää luustoaluetta ja se tuntuu muutenkin aralta. Tämä onnistui hyvin.

Sitten laitettiin puudutuspiikki ja se olikin koko operaation kivuliain kohta, mutta meni onneksi nopeasti ohi. Itse näytteenotossa luuhun porataan jollakin vempeleellä ja sitten sieltä ikään kuin imaistaan luuydintä. Poraus ja tuo imaisu tuntuvat tylppänä jomotuksena, mutta tämäkään vaihe ei kestänyt kauaa.


@Pixabay


Siinä se oli, koko homma. Pieni lappu haavan päälle ja housut jalkaan. Hoitaja pyysi hetkeksi istuskelemaan tarkkailtavaksi, ettei tule huono olo. Varmisti myös, että minulla on saattaja mukana, koska en saa rauhoittavan lääkkeen jälkeen itse istua auton rattiin. Suihkussa en saa tänään käydä, mutta huomenaamuna sidoksen voi ottaa pois ja sitten saa jo suihkutella normaalisti.

Tällainen toimenpide tällä kertaa. Tuloksissa menee jokunen viikko ja niistä pitäisi selvitä, minkäasteinen remissio kantasolusiirrolla on saavutettu. Eli onko luuytimessä vielä syöpäsoluja havaittavissa. Toiveissa tietenkin on, että luuytimestä tavataan vain terveitä soluja, silloin voisi todeta, että remissio on täydellinen. Se olisi tietysti paras tilanne jatkon kannalta.

Vastausten odottelu on aina jännittävää. Tämä vastaus tulee kirjeenä postissa ja siinä on se hyvä puoli, että kun en tiedä tarkkaa päivää, en osaa valvoa edeltävää yötä!




Kommentit

  1. Mä pelkäsin kanssa ekaa luuydinpunktiota, mutta ei ollu mitenkään paha homma. Ehkä epämiellyttävä tunne kun laitetaan puudute ja se jännä tunne kun näyte imetään.
    Mahatähystyksessä kun olin niin se oli epämiellytävämpää kuin toi luuydinpunktio.
    Peukkuja pidän hyvän tuloksen puolesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kunhan vaan kestäisin tämän odotusvaiheen... :D
      Joo, eihän nämä mitkään toimenpiteet mitään ihania ole, mutta minusta kanyylin laitto on melkein pahempi kuin tämä luuydinnäytteen otto! Ehkä niillä, jotka kokevat tämän kivuliaaksi, ei ole ollut puudutus kohdillaan?

      Poista
    2. Ei se kanyylinlaitto ollut mikään kiva. Mun mielestä kanssa pahempi kuin luuydinpunktio. Luuydinpunktiossa on varmaankin toi puudutus mikä ratkasee. Viimeks kun multa otettiin näyte ja lääkäri tuuppas jo sitä vekotinta luuhun niin sanoin et nyt ei tunnu kivalta. Ei ollut vielä puudutus kunnossa. Lääkäri kyl kysy: et kestänkö kivun vai odotetaanko että puudutus pelaa. Yllätys, yllätys, päätin että ootellaan puudutuksen vaikutusta :D. Sitten menikin ihan hyvin eikä ollut kivulias.
      Tulosten odottaminen... niin syvältä. Mulla aina maha ihan sekasin jännityksestä :D :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu