Siirry pääsisältöön

Pelosta ja vähän rohkeudestakin

Törmäsin tänään useissa erilaisissa yhteyksissä ajatuksiin peloista ja pahimpien pelkojen kohtaamisesta. Ei liene mikään ihme, että mieli poimii nämä aiheet joukosta, koska omien pelkojen kohtaaminen on nyt yhtä päivittäistä kuin peiliin katsominen.

Olen aina ajatellut, niin kuin Eva Wahlström: Tunnista ja tunnusta pelkosi, saat siitä voimaa -blogissaan kirjoittaa, että rohkeutta ei ole se, että ei pelkää mitään:

"Minusta rohkeus ei silti ole sitä, että uskaltaa tehdä mitä vaan. Sehän on silkkaa tyhmyyttä. Rohkeus on sitä, että tiedostaa mahdolliset vaarat, osaa minimoida riskit, ja sen jälkeen toimii harkitusti vaikka pelottaisikin."

Pahimmissa tilanteissa ihminen ei tosin aina voi omilla tiedostamisillaan minimoida riskejä, vaan joutuu tilanteeseen tahtomattaan ja yllättäen. Ja koittaa selviytyä tehden edes jonkunlaisen suunnitelman, heti kun siihen kykenee. 

Olen saanut kuulla nyt yllättävän paljon sen tyyppisiä kommentteja, että olet niin rohkea. Se ihmetyttää, kun en koe olevani rohkeampi tai vähemmän rohkea kuin olen ennenkään ollut. Enhän minä tyyppinä ole muuttunut yhtäkkiä mitenkään - yhtä huono huumori on kuin ennenkin, yhtä ärsyttävä, ihana, puuttellinen... kuin vaikka vuosi sitten. Minulla ei vain tässä vaiheessa ole muita vaihtoehtoja kuin mennä päivä kerrallaan - mikä on hassua, koska niinhän se meillä kaikilla oikeasti on, sen vain unohtaa välillä - ja tehdä niitä asioita, jotka minulle antavat voimaa, intoa, iloa, energiaa elää.

Voin myös kuvitella paljon pelottavampiakin asioita kuin oma sairaus. Itselle tapahtuva on helpompi kestää kuin läheiselle, lapselle.

Pixabay


Uskomattomista asioista voi silti selvitä, siihen uskon. Ehkäpä itselläni kantavat tässäkin elämänmuutoksessa ehjä ja luottavainen lapsuus, voimaa antava usko, aiemmat elämänmuutokset ja  kriiseistäkin opitut selviytymiskeinot.

Kolahti tämä Vuokko Hovatan haastattelun lause (HS 15.4.2017):

"On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”, hän sanoo. "Sitä haurautta ei tajunnut nuorena, koska silloin vedettiin täysillä ja aika luottavaisena. Ei silloin voikaan pelätä, että elämässä sattuu jotain hirveää, koska siinä ei ole mitään järkeä.” 

Kuka on oikeasti rohkea? Mielestäni sellainen ihminen, joka saa kuulla syöpädiagnoosin toisen tai kolmannen kerran ja jaksaa kasata itsensä uudestaan hoitoihin ja elämään, tai ihminen, joka päivittäin taistelee oman ja/tai lisäksi läheisensä sairauden kanssa, ehkäpä vuosikymmeniä.

Tai ihminen, joka monien lähes äärimmäisten vastoinkäymisten kanssa uskaltaa iloita ja elää. Ihminen, joka joutuu joka päivä pelkäämään pommeja tai onko kotia enää jäljellä. Ihminen, joka taistelee vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan oman etunsa kustannuksella. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu