Siirry pääsisältöön

Masa vahdissa
Täällä ollaan, unettomana sairaalassa! Kello on kohta 4 enkä nuku, koska sain edellisenä aamuna aiempaa suuremman satsin kortisonia.

Mukanani täällä on lasten minulle antama vilkkusilmäinen Masa (ylhäällä kuvassa). Masa on jo kotona pitänyt minusta huolta ja nyt jatkaa samalla linjalla täällä sairaalassakin. Tämä oli lapsille etukäteen valtavan tärkeää, mutta olen täällä huomannut että niin se on minullekin. Kun Masa on kainalossa, tuntuu kuin olisin lähempänä perhettä.

On ollut hyvä päivä tai oikeastaan 1 1/2 päivää, saavuin siis torstaina. Perhe saatteli minut osastolle ja minulle oli yllätys, että ryhmähuoneen sijaan minulle osoitettiin yksityishuone. Syynä se, että sytostaattien annon jälkeen alkaa aiempaa tiukempi matalasoluvaihe eli nyt on syytä vältellä ihmiskontakteja ja julkisia paikkoja. Pääsen täältä kyllä kotiin tänään päivemmällä, jos labra-arvot sallivat, mutta tästä kantasolujen keräykseen asti olen kotona eristyksissä. Ulkoilla saan voinnin mukaan ja perheen kanssa olla, kun se on se tuttu elinympäristö, mutta kauppareissuista asti muut asiat hoitaa mies.

Olin kuvitellut, että teen tästä sairaalassa olosta omanlaiseni retriitin: lepäilen, luen, kirjoitan, nukun, katson vaikka Pukumiehiä. Väärässäpä olin! Täällä on ollut varsin vauhdikas aikataulu:

Torstaina otettiin labrat, ekg ja aloitettiin nesteytys eli keittosuolaliuosta on mennyt siitä asti koko ajan suoraan suoneen, joka jatkuu lauantaihin puoleen päivään saakka.

Kaikkina päivinä kello 00 ja 6 vaihdetaan keittosuolaliuosputeli sekä otetaan pissanäyte (virtsan PH:ta tarkkaillaan), ennen klo 8 otetaan labrat aamulääkkeet ja ruokaa aina välillä.

Perjantaina alkoi lisäksi tujumpi sytostaattitiputus ja siinä rinnalla klo 12, 15, 18 ja 21 yksi-liuos-jonka-nimeä-en-muista tippumaan. Olen ollut sytojen jälkeen melko hyvinvoiva, illalla tuli lievää etovaa oloa sekä pohkeiden pistelyä ja kihelmöintiä, mutta nyt ne ovat jo helpottaneet.

Ja monta muutakin tapahtumaa tässä rinnalla, kivoja kohtaamisia ja hyvää harjoitusta: miten siinä pidemmässä eristyksessä sitten ollaan, mitä pitää ottaa huomioon. Esimerkiksi, sukkasillaan ei saa kävellä eristyshuoneessa vaan täytyy olla kengät jalassa, kun sängystä lähtee, ettei haali lattialta mukanaan pöpöjä.

Lapset ovat soitelleet monta kertaa. Heitä kovasti kiinnostaa, mitä minä olen tehnyt täällä sairaalassa, kun olen vain yhdessä huoneessa koko ajan. Ja onko Masa osannut käyttäytyä? Kerroin, että vähän tanssahtelin Masan kanssa illalla, kun katsoin Vain elämää ja halusin jaloille liikettä. Ja että todella hyvä tyyppi tuo Masa!

Kotona odottaa kuulemma vappupallo!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu