Siirry pääsisältöön

Hyvästi salaatti!

Kaikki, mitä olin ajatellut syömisistä, menikin uusiksi! Olin ajatellut valmistautua kantasolusiirtoon pitämällä vastustuskykyä yllä runsaalla määrällä kasviksia, marjoja ja hedelmiä, syömällä mahdollisimman paljon tuoretta ja fressiä.

Lähtökohtaisesti olen jo pitkään ollut kiinnostunut myös raakaravinnosta, mutta koska tiesin, että kantasolusiirron jälkeen ruokavaliossa on pysyteltävä kypsennetyissä kasviksissa, en halunnut tehdä niin suurta veivausta edes takaisin, joten olen nyt säilyttänyt ruokailussani yhden lämpimän aterian päivässä.

Tällä viikolla sain kuitenkin ohjeistuksen suunnata kohti tuota ns. AVA-ruokavaliota (alhaisen vastustuskyvyn ajan ruokavalio) jo tässä vaiheessa, koska nyt on käynnissä 4. eli viimeinen sytostaatti-kortisoni-solumyrkky -hoitojakso. Kantasolusiirron ensimmäiset vaiheet alkavat muutaman viikon päästä ja kaikkia mahdollisia riskejä täytyy nyt välttää, että hoidot eivät siirry tai että en vie mukanani operaatioon jotakin piilevää infektiota, joka sitten aiheuttaisi ongelmia siinä vaiheessa, kun elimistön puolustuskyky on nollassa. 

Mullan kanssa tekemisessä olevat kasvikset ja pakastemarjat täytyy kaikki kypsentää, sillä mullassa on itiöitä ja bakteereita, jotka normaalin vastustuskyvyn omaavan ihmisen systeemi sulattaa, mutta vanhuksille ja meille sairaille ne voivat ollakin kohtalokkaita. Ja tämä tulee jatkumaan siis pitkään.

Haikeana hyvästelen sinut siis, salaatti! 

Pixabay


Näistä ruokajutuista on nykyään hirveä määrä erilaisia näkemyksiä ja paljon vahvoja mielipiteitä. Olen pitkään punninnut ja testaillut erilaisia vaihtoehtoja, mutta tässä vaiheessa terveys menee tietysti etusijalle. Nämä valinnat, mihin olen päätynyt, olen tehnyt tutkailemalla omaa oloani hoitojen aikana, etsimällä tietoa sairastamastani syövästä sekä nykyisiä ja tulevia hoitoja tukevasta ruokavaliosta. 

Olen lukenut paljon erilaista kirjallisuutta (mm. Kaarlo Jaakkola: Vatsa kuntoon, R. Beliveau: Ruokavalio ja syöpä) ja etsinyt tietoa netistä. Lukulistalla on myös pitkä lista uusiakin kirjoja (mm. Reijo Laatikainen & Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin ja Ruutu, Lassila, Porkka & Rajamäki: Veritaudit). Eri syöpätyypeissä on hieman erilaisia rajoituksia eri syistä, rintasyövän ja eturauhassyövän sekä ruokavalion yhteyttä on tutkittu eniten niiden yleisyyden vuoksi. Verisyövän ja ruokavalion yhteyksistä on melko vähän tutkittua tietoa.

Syöpähoitojen yhteydessä - ja usein ihan itse sairauden laadustakin johtuen -täytyy suojella sisäelimiä eli minun kohdallani se tarkoittaa käytännössä maksaa ja munuaisia. Labrakokeilla seurataan tarkasti juuri näitä arvoja, koska jos siellä tapahtuu radikaaleja muutoksia, täytyy ne hoitaa ensin kuntoon ennen rankkaa kantasolusiirtoa. Jos syntyy pysyviä vaurioita, niin tällöin voi olla, että kantasolusiirtoa ei pystytä tekemään. 

Jotkut lääkkeet tai niiden yhteisvaikutus rasittaa sisäelimiä, ja koska haluan luonnollisestikin pitää ne kunnossa, niin olen tarkistellut useiden mausteiden ja ruoka-aineiden vaikutusta näiden elinten toimintaan: pari viikkoa Hesarissa oli juttu Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä ja kävi ilmi, että ahkerasti käyttämäni lime ei välttämättä olekaan hyvä juttu, koska se greipin tavoin saattaa voimistaa lääkkeiden vaikutusta elimistössä. Vaihdoin limen sitruunaan. Munuaisten toimintakyvyn suhteen olen katsonut vinkkejä mm. kihti-potilaan ruokavalio-oppaasta.

Sokeri ja vehnäjauhot - niistä on kiistelty jo pitkään. Jonkun mielestä kaiken pahan alku ja juuri, toinen sanoo, että elimistössä on aina vakiomäärä sokeria kuitenkin. Itse päätin kuitenkin jättää nämä kaksi pois, siis valkoiset jauhot ja käsitellyn sokerin. Ei ollut edes vaikeaa. Syän laadukkaita hiilihydraatteja eli ruisleipäviipaleen tai taysjyväpastaa joskus. Ja syön marjoja ja hedelmiä ja niissä tulee sokeria luonnollisessa muodossa. Ja kun oikein herkututtaa, syön raakasuklaata pienen palan. Makuaisti on muuttunut todella nopeasti ja raakasuklaa tuntuu nykyään tosi makealta, samoin marjat!


Pixabay


Erittäin hyvä lähde selkeine kaavioineen koskien tulehdustilaa elimistössä (mikä syövänkin syntyyn ja kehitykseen vaikuttaa) estävästä ruokavaliosta on mielestäni tämä Reijo Laatikaisen Anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä ruokavalio.

Olen jättänyt pois myös prosessoidut ruuat ja kun aikaakin saikulla on, kokkailen enemmän itse. Haluaisin ottaa huomioon myös ekologisen näkökulman, mutta olen skeptinen mm. nyhtökauran ja härkiksen kanssa, koska ne vasta ovatkin prosessoituja! Olen vähentänyt lihan syöntiä, jossain vaiheessa jätin sen kokonaan pois, mutta huomasin sen lisäävän heikotusta ja huonovointisuutta. 

Tomaatti on lykopeeninsa takia erinomainen erityisesti verisyöpää sairastavalle. Lämmittäminen toimii lykopeenin kanssa erittäin hyvin, joten yksi suosikkiruoka, joka ei ainakaan menetä ravintoarvoaan kypsennettäessä.


Pixabay



Pidän ruokapäiväkirjaa ja huomasin, että en saa tarpeeksi proteiinia päivittäisestä ravinnostani, joten lisäsin ruokavaliooni hätävaraksi herneproteiinia (isossa osassa proteiinivalmisteita on mm. glutamiinia, joka voi verisyövässä edesauttaa syöpäsolujen toimintaa, mutta löysin yhden herneproteiinin, jossa sitä ei ole) ja syön lisäksi kerran viikossa luomulaatuista nautaa tai riistalihaa sekä kalkkunaa. Kalaa olen syönyt paljon, mutta nyt sekin täytyy jättää vähemmälle tämän AVA-ruokavalion takia.

En ajattele, että tällä parantaisin tätä sairautta varsinaisesti, mutta uskon, että ruokavalio vaikuttaa vahvasti vastustuskykyyn esimerkiksi suoliston hyvinvoinnin ja suolistobakteerien tasapainon kautta. Syön siis paljon kaalia, erityisesti hapankaalia ja parsa-, kukka-, valko- ja punakaaleja. Olen raastanut niitä smoothieihin ja salaatteihin, mutta nyt nekin täytyy paistaa, höyryttää tai keittää. Lisäksi käytän puurossa tai jogurtissa täydennyksenä chiansiemeniä tai pellavansiemeniä. 

Hyvät rasvat ovat olennaisia ja niitä saan mm. avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä sekä pellavaöljystä, jota lisään ruokaan (aiemmin olsiisn sanonut salaattiin...).

Koska tämä syöpä vaikuttaa luustooni ja on aiheuttanut sinne muutoksia, joita nyt paikkaillaan kerran kuussa tiputettavalla luustolääkkeellä, kalsiuminsaannin kanssa täytyy olla tarkkana (lisäksi sytostaatit alentavat kalsiumia elimistössä). Syön siis maitotuotteita matillisesti: probiootteja sisältävä luonnonjogurtti marjoilla, chiansiemenillä, karpalorouheella ja raakakaakaonibseillä on herkkuani. Nyt ne pakastemarjat vaan täytyy ensin kuumentaa...

Ruuasta pitää kuitenkin nauttia! Ja ruuanlaitosta, se on ihana prosessi! Onneksi sokerin sijaan herkkuani ovat aina olleet nuo suolaisemmat jutut ja siellä löytyy todella hyviä vaihtoehtoja. Kun oikein herkututtaa, teen avokadodippiä ja vedän niitä ruisnachojen kanssa, namskis nam! Tykkäisin myös valkohomejuustosta, mutta tietenkin se on nyt kiellettyä... Sen sijaan punaviiniä ei onneksi ole kielletty! Sen olen vahvistanut lääkäriltä. Punaviinissä oleva resvatroli on erittäin terveellistä nimenomaan verisyövän kannalta, joten ihan vain lääkkeeksi tietysti nautiskelen lasillisen viikonloppuiltoina mun miehen kanssa istuskellen.

Tulipa tästä pitkä sepustus! Vitamiinit ja lisäravinteet ovat oma juttunsa tässä ruljanssissa, mutta niistä sitten toisen kerran.

Paljon siis tulee ottaa huomioon tämän sairauden kanssa, että ei tee hätiköityjä ratkaisuja, vaan todella löytää omaan tilanteeseensa sopivan ja terveyttä tukevan ruokavalion. Tällä hetkellä koen voivani hyvin ja olen varma, että ruokavaliolla on osuutensa asiaan. Viime viikolla kuulemani verikoetulokset myös tukevat tätä tunnetta, syöpäarvoni ovat myös hoitojen seurauksena normalisoituneet eli mitään haittaa en ole ainakaan hoitoihin aiheuttanut! Jihuu!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...