Siirry pääsisältöön

Suojamuotia ja opiaatteja



Rakennustyömaa jokapäiväisen kulkumatkani varrella on vähän niin kuin minä: ensin puretaan vanha ja sitten rakennetaan tilalle uudempi ja ehompi!

Tuohon monttuun tulee tulevaisuudessa Siltasairaala, johon siirtyy mm. Töölön tapaturmaosasto ja Syöpäsairaalakin saa sinne uusia tiloja.

Purku- ja rakennuspölyltä pitää suojautua tässä olemattomassa vastustuskyvyn tilassa hyvin. Rakennustyömaan vierelle ei parane jäädä kuikuilemaan vaan kierrettävä mahdollisuuksien mukaan kaukaa. Riskinä ovat sieltä pöllyävät homeet, pölyt, itiöt ja niiden aiheuttamat infektiot, nekroosi, kuolema.

Tässä allogeenisen kantasolusiirron jälkeistä suojamuotia, alla sellainen sairaalan hengitysmaski ja päällä vielä tuubihuivi:





Sytomegalo-pirulainen ei ota nyt millään talttuakseen. Virusarvot ovat vain nousseet, nyt ylletään lukuihin 18 000, kun lähtötilanne oli vähän päälle 2000. CyMeVeNe - lääke vaihdettiin pari päivää sitten Foscaviriin, joka on hieman rajumpi lääke. Hematologi varoitteli yleisestä haittavaikutuksesta eli pahoinvoinnista ja suositteli siirtymään käyttämään Kela-taksia.

Mutta ei minulle mitään pahoinvointia siitä tullut. Sen sijaan sellainen harvinaisempi haittavaikutus, joka iski heti ensimmäisenä yönä lääkkeen aloittamisen jälkeen, nimittäin tuskallinen jalkasärky. Polvia, sääriä ja jalkapöytiä alkoi keskellä yötä särkeä kuin puukolla vedellen ja seurauksena koko yön ajan kiemurtelua ja voihkintaa. Panadol ei auta. Sama toistui myös toisena yönä ja astetta pahempana. Nyt on sitten määrätty kovia kipulääkkeitä, joihin voi jäädä koukkuun (niitä samoja, joista USA:n huume-epidemiassakin on kyse) eli opiaatteja. En ole innoissani. Onneksi kivut hellittävät päivällä kuitenkin ja olen jopa saanut nukuttua päiväunia.

Ensi viikon alussa on totuuden hetki. Alkaako tämä Foscavir purra vai ei? Toivon todellakin, että alkaa, koska seuraava vaihtoehto on se, että aletaan tiputtaa sekä CyMeVeNeä että Foscaviria ja se on sitten koko päivä homma eli joutuisin taas osastolle sisään!

Kortisoniannosta laskettiin taas vähän maanantaina ja vaikuttaa siltä, että polyooma-viruksen oireet ovat alkaneet häipyä. Olen toiveikas: ehkä se tarkoittaa, että kroppa alkaa vähitellen pystyä vastustamaan viruksia? Ehkä nyt sytomegaloakin... Ihon käänteishyljintä ei ole onneksi ilmaantunut takaisin.

Olen silti ihan hirvittävän turvoksissa kortisonista. En tiennyt, että korvien takaakin voi ihminen turvota! Suu ja leuat tuntuvat siltä kuin hammaslääkäri olisi unohtanut sinne vähän vanua. Ei mikään kiva olotila. Mutta toivottavasti väliaikainen.


Kommentit

  1. Triptyl auttoi minulla sekä jalkasärkyyn että huonoihin uniin. Masennuslääke, joka pienellä annoksella auttaa hermosärkyyn ja parantaa unta. Siihen ei jää koukkuun. Mahtaako sinulle olla sopiva, kun siirrosta on noin lyhyt aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, en tiedä, eivät ole edes maininneet moista ainetta. Sellaiset, jotka voivat laskea mahdollista kuumetta, eivät nyt käy. Tosin ne kivut loppuivat (toistaiseksi) parin yön jälkeen eli ei ole tarvinnut ottaa lääkettä.

      Poista
  2. Itsekin olen seuraillut noita rakennustöitä. Jossain vaiheessa räjäytystyöt kantautuivat kotiini kun asun tuossa lähistöllä. Mutta ainakin pitäisi tulla komea sairaala.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu