Siirry pääsisältöön

Koko ajan jotain säätöä

Ei minusta tullutkaan opiaattien pitkäaikaiskäyttäjää, ainakaan tällä kertaa. Yölliset jalkakipukohtaukset loppuivat parin kerran jälkeen, joten kipulääkkeille ei ole ollut tarvetta. Parempi näin.

Kaikenlaista muuta pientä tässä onkin ollut. Yhtenä iltana tässä kotitiellä hajosi vesiputki ja minä jouduin siitä sitten tuttuun evakkopaikkaan yöksi. Onneksi oli sellainen paikka, mihin mennä! Tuo kurja polyooma-virus on taas aktivoitunut ja ramppaan vessassa puolen tunnin tai tunnin välein (myös yöllä), joten vetämätön vessa ei oikein ole hyvä ratkaisu sellaisessa tilanteessa. Unet ovat sanomattakin katkonaisia, jos eivät jo täysin kateissa.

Tänään ilmeni taas uusi oire tai siis reaktio johonkin lääkeeseen, todennäköisesti Sandimmuniin (käänteishyljinnän estolääke) eli olen nyt pari päivää saanut vasemman käden peukalolihakseen järjettömän kivuliaita kramppeja, sormi vääntyy täysin väärään asentoon ja tärisee holtittomasti enkä meinaa saada jännitettä laukeamaan millään. Minulla on siis väkisin ja kirjaimellisesti peukalo keskellä kämmentä aina välillä.

Jännityksellä odotan, mitä seuraavaksi. Vaikea rentoutua ja luottaa siihen, että saisi vain nauttia kotona olosta. Vaikka pieniähän nämä. Tällaisille me nauretaan myöhemmin, todettiin väsyneinä miehen kanssa siinä, kun pakkasin laukkua evakkopaikkaan. Vielä ei naurata, mutta jos näillä selvitään, niin vaikka kaikki pienikin ylimääräinen on nyt rankkaa, niin me kyllä pärjätään.

Tänään sain kuitenkin hyviä uutisia: sytomegalo-virusarvot ovat kääntyneet laskuun eli tämä uusi lääke Foscavir puree! Mahtavaa! Se motivoi jaksamaan tätä jatkuvaa ramppaamista kodin ja sairaalan välillä. Ramppaaminen jatkuu niin kauan, kunnes saadaan 2 negatiivista virustestitulosta ja sen jälkeenkin tulee vielä ns. häntähoito, eli käyn noin viikon tai kymmenen päivän ajan kerran päivässä tiputuksessa. Sekin kuulostaa jo lomalta tähän verrattuna...

Muutenkin kaikki veriarvot ovat aika huippuja tilanteeseen nähden, joten hematologi totesi vastaanotolla "Me olemme tyytyväisiä!" Kortisoniannosta pudotettiin taas ja käänteishyljintä on pysynyt poissa. Sen sijaan kumiset kortisonipallot poskissa jatkavat kasvuaan ja näytän lähinnä hamsterilta, jonka poskissa on ravintoa jemmassa.

Ensi viikolla täytän 2kk eli siirrosta tulee tasan kaksi kuukautta! Silloin alkavat myös tarkemmat tutkimukset siitä, miten tämä siirto on vaikuttanut. Vuorossa siis luuydinnäyte, keuhkoröntgenit, tarkemmat syövän seurantalabrat jne jne. Testeissä seurataan myös kimerismiä eli sitä, miten siirre (eli luovuttajan solut) on tarttunut uuteen elimistöönsä. Saan siis jossain vaiheessa kuulla, missä määrin minulla on elimistössäni luovuttajan soluja ja missä määrin vielä omia. Aika mielenkiintoista!

Se hyvä puoli tästä kaikesta jatkuvasta säädöstä, menemisestä ja tilanteiden muutoksista on, että en ole vielä yhtään ehtinyt jännittää tutkimuksia tai miettiä ylipäätään koko syöpää - onko se siellä vielä vai ei, olenko remissiossa, parantunut tai onko tämä hoito toiminut niin kuin on haluttu vai ei? Aika isoja ja pelottavia kysymyksiä. Jännittämisen aika alkaa varmasti jossakin vaiheessa, ehkä sitten, kun saa taas nukuttua. Toistaiseksi tämä tolkuton väsymys on hyvä pitämään kiinni tässä hetkessä, ei näin väsyneellä jaksa edes ajatukset lennellä!


@Pixabay

Kommentit

  1. Kiitos kaunis niin rohkeasta blogistasi. Toivon tosissaan jotta saat nämä kaikenlaiset ällöttävät megalot ja muut selätettyä- voimia siihen. -Kikko-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kikko! Todellakin toivon, että alkaisi jo hellittää! Ihme temppuja oma elimistökin poikkeustilanteissa keksii...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu