Siirry pääsisältöön

Älä kutsu minua taistelijaksi

@Pixabay



Älä kutsu minua taistelijaksi, se en ole minä. En elä elämääni ja arkeani ninja-moodissa, en ajattele syöpää vihollisena enkä kohtele kroppaani petturina. Tiedän, että elimistöni taistelee muutenkin suuren muutoksen keskellä, ihan ilman käskyttämistä erilaisia viruksia, tunkeutujia ja lääkkeiden sivuvaikutuksia vastaan ja koetan tukea sitä hyväksynnällä ja hellyydellä. Houkutella ilolla ja rakkaudella uudet solut elämään ja yhteistyöhön kanssani.

Stressaantuneena se on kieltämättä vaikeaa, mutta taistelumoodissa (pakene tai kuole) mahdotonta. Pyrin keräämään jokaiseen päivään stressittömiä hetkiä, hellittelyhetkiä lasten kanssa, rauhallisia lukuhetkiä, päiväunihetkiä, musiikinkuunteluhetkiä, meditaatiohetkiä, ruuanlaittohetkiä - hetkiä, joista nautin. Mitä enemmän näitä hetkiä on, sitä vähemmän ikävillä hetkillä on painoa, sitä vähemmän stressi saa valtaa.

Ikäviä hetkiä nimittäin on, enkä pääse metsään purkamaan tätä oloa. Stressiä ja suoranaista kipua aiheuttavat tällä hetkellä erityisesti nuo kaksi virusta, sytomegalo sekä kerrassaaan sietämättömäksi heittäytynyt polyoma. Matkat sairaalaan ovat tuskallisia, koska joudun usein pysähtymään hätäpissalle jollekin huoltoasemalle. Vaipat on jo mainittu, ei niistä sen enempää. Lupaavasta viime viikkoisesta laskusta huolimatta sytomgaloarvot pompsahtivat vallan pilviin ja nyt tilanne on se, että huomenna tai keskiviikkona saan tietää, joudunko osastolle tuplalääkitykseen. Todellakin toivon, että virusarvot ovat laskeneet!

Mutta huomenna täytän jo 2kk ja sen kunniaksi otetaan luuydinnäyte!

Viime viikolla Yleltä tuli mielenkiintoinen Perjantai-dokumentti, jossa käsiteltiin mm. allogeenista kantasolusiirtoa. Siinä kerrotaan leukemiaan sairastuneen Vilman tarina. Minulle jäi mieleen tämä ajatus:

Vilma karsastaa sitä, että syövästä puhutaan taisteluna, joka voitetaan tai hävitään.– Se on tyhmä sanavalinta. Siinä annetaan ymmärtää, että on ollut vaihtoehtoja, että omalla asenteella on jotenkin vaikutusta.  

Tiedän monta, jotka elivät upeasti läpi pitkät hoidot, epävarmuuden ja koko sairauden, mutta eivät hyvistä hoidoista, "asenteesta" tai mistä nyt kaikesta huolimatta sitten selvinneet. Ihailin näitä ihmisiä, en taisteluasenteesta, vaan siitä, miten he olivat ja elivät, iloitsivat ja surivat ja kohtasivat koko sairauden. Siinä - omassa elämässä, suhtautumisessa vaikeuksiin ja läheisiin - asenteella todella on väliä.

Tänään sytytän kaksi kynttilää kahden kauniin maaliskuussa menehtyneen muistolle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu