Siirry pääsisältöön

Kaaos pyrkii taloksi

@Pixabay



Kun uni menee, menee kaikki. Mielen valtaa kaaos ja stressi saa yliotteen. Tällä viikolla on ollut muutama noita synkkyyteen menetettyjä öitä ja päiviä.

En ole koskaan aiemmin ollut näin stressaantunut. Töissä on tietysti aina ollut omat stressipiikkinsä, mutta olen aina kokenut tekeväni mielekästä työtä ja saanut siitä paljon energiaa, joten homma on pysynyt tasapainossa. Viime vuosikin oli diagnoosista ja alkushokista huolimatta rauhallisempi, hoidot menivät omalla painollaan. Tässä sairauden tai hoidon vaiheessa sellaista tasapainoa ei oikein ole, on huolia, pelkoja ja koko ajan jotakin yllättävää, minkä merkitystä ei heti tiedä. Eli paljon epävarmuutta ja nyt on pelissä kaikki.

Ja kun yöuni menee, katoaa se pikkuhiljaa oppimani päivä kerrallaan -asenne jonnekin teille tietymättömille.

Olen ollut niin stressaantunut tiputuksiin ajelemisesta, peloissani uusista oireista ja käänteishyljinnästä, viruksista, pöpöistä, niiskuttavista ja köhivistä hoitajista, perheestä, huolissani itse syövästä ja sen tilanteesta, ja paljosta muustakin, että olen purrut öisin hampaita yhteen. Ja siis purrut todella lujaa.

Ennen allosiirtoa, kun hampaat viimeksi tarkisteltiin, hammaslääkäri totesi, että purenta on tämän narskuttelun takia siirtynyt paikoiltaan. Nyt sitten olen muutamana yönä ilmeisesti valvonut ja vahtinut, etten vain pure hampaita ja narskuttele, koska pelkään ihan vakavissani yhden aiemminkin lohkeilleen hampaan lohkeamista (varmaankin selvää, että siitä ei hyvää tämän vastustuskyvyn kanssa seuraisi). Purentakiskoja ei syöpähoitojen aikana aleta tehdä, voisivat ilmeisesti aiheuttaa ikeniin hiertymiä. Onneksi ystävä on hammasteknikko, joka vinkkasi sivusta narskuttelu.fi ja  tilasin sieltä sellaisen väliaikaisemman hammassuojan, jonka kanssa voi aluksi kokeilla, miltä sellainen tuntuu ja voiko sen kanssa nukkua. Odottelen postia!

Olen sitä mieltä, että uni on yksi keskeisimmistä asioista jaksamisen kannalta. Otan siis suosiolla illalla nukahtamislääkkeen, tosin se auttaa usein vain 3-4 tuntia. Kortisonin piristävän vaikutuksen takia valvon välillä silti ja huiman nestekuurin aikana ramppaan vessassakin eli mitään takuuta hyvästä yöstä lääkekään ei tuo.

Nyt on lapsikin kipeä, kuumetta ja päänsärkyä. Lapsen sairastaminen on aina vanhemmalle huolestuttavaa, nyt tässä on lisäksi huomioitava myös Tinttiksen diabetes ja heilahtelevat verensokeriarvot. Ja tietysti sekin jännittää, että mikä tauti sieltä on tullakseen? Tuleeko influenssa vai mikä, ja miten se vaikuttaa minuun? Joudunko taas sairaalaan. Mies totesi heti, että teidän täytyy nyt Tinttiksen kanssa pysyä eri tiloissa. Jaa-a...

Kylpyhuone-remppakin pitäisi saada vihdoin valmiiksi. Kaikki tähän samaan syssyyn vaan. Nelihenkisessä perheessä toista WC-tä on kaivattu, se on myös äärimmäisen hyödyllinen olla olemassa, jos vaikka jokakeväinen vatsatautiepidemia jossain vaiheessa yllättää. Joudun viimeistelyn ajaksi kuitenkin muualle evakkoon. Jos ihan rehellinen olen, niin tässä stressiasteessa osa minusta on vähän helpottunut, enkä todellakaan vitsaile! Perhe-elämäkin on nimittäin toipilaalle aika stressaavaa kahden vielä suhteellisen pienen lapsen ja menevän miehen kanssa. Miehen kanssahan me emme ehdi näkemään, läpsystä vaihdamme ovella, kun toinen tulee töistä ja minä lähden tippaan. Olen melkein haaveillut parista lepopäivästä osastolla, eli aika syvällä ollaan. Mutta vain melkein!

Erään lähes läpeensä valvotus yön jälkeen makoilin täällä päiväsairaalassa ja mietin, miten stoppaisin pääni sisäisen kaaoksen etenemisen. Hajoaminen tässä vaiheessa ei kiinnosta. Nyt ollaan prosessissa tavallaan jo pitkällä, mutta silti vielä alussa ja loppuun asti tämä pitää jaksaa katsoa.

Mitkä asiat ja ajatukset tukisivat tässä tilanteessa, pitäisivät pinnalla, vetäisivät irti suosta? Onko sellaisia? Aloin etsiä sellaisia:

This too shall pass
Tämä on vain vaihe, joka tähän kuuluu ja tavalla tai toisella muuttuu tästä toiseksi.
Tämä ei ole pysyvä olotila. Kortisoniturvotus, virukset ja muut vaivat katoavat ajallaan. Ajeleminen päättyy. Keho sopeutuu. En voi harpata huomisen huoliin, pysyn tässä.

Ruoka. Kotiruoka!

Löysin myös mielihyväbuustia aiheuttavaa kuunneltavaa tänne Meilahden hektiseen päiväsairaalaan. Pitkään etsin, että mikä olisi oikea tunnelma, kun en oikein jaksa lukea tai keskittyä hälinän keskellä muuhun ja sitten löysin: Diana Krall, Melody Gardot, Diane Schuur, Sarah Vaughan, Madeleine Peyroux, Nancy Wilson... Näiden naisten ääni vie niin mukaviin tunnelmiin ja fiiliksiin, jalka alkaa vipattaa, soundit hellivät aivoja ja koen nautintoa eli stressi väistyy. Eikä tämä ole edes pelkkä fiilis-asia, vaan ihan tutkimustuloksiakin löytyy aiheesta, tässä mm. yksi lyhykäinen, mielenkiintoinen kooste siitä, mitä kropassa tapahtuu (mieli)musiikkia kuunnellessa:

Here is what music does do your body

Maanantaina avauduin hematologillekin tästä uupumuksesta, huolista ja unettomuudesta. Empaattinen hematologi, myös pienen lapsen äiti, oli kaikinpuolin ymmärtäväinen ja sanoi lopulta tärkeät sanat:

Meidän näkökulmasta tämä menee nyt kyllä todella hyvin, kaikki on tällä hetkellä niin kuin pitääkin.


Kommentit

  1. Kun yöuni menee ja ajatukset pyörii ympyrää. Katsot kelloa ja pitäis nukkua: murhe, suru, ahdistus ja kaikenlaiset ajatukset saa pään sisällä varsinaisen hullunmyllyn aikaan. Niin tutulta kuulostaa. Ei saisi stressata ja sitten tulee jo stressi pelkästä siitä että yrittää olla stressaamatta. Kun ihmisessä olisi sellainen off-nappula mistä saisi ne yön ympyrää kiertävät ajatukset hetkeksi tauolle.

    "Kun valot sammuu niin sä kaiken näät
    Kun valot sammuu niin sä valvomaan jäät
    Suljet silmäsi ja hengität
    Kyllä kaikesta sä vielä selviät
    Joku voimas vei, vaik sä huusit ei
    Tää on hulluuden highway
    Avaat silmäsi ja hengität
    Ehkä huomenna sä ymmärrät
    Vielä elossa oot! Vielä elossa oot!"

    Musiikki on parasta terapiaa, sen olen itsekkin huomannut. Saa edes hetken olla jossain muualla ja tulee rentoutunut olo. Pitkän rankan matkan olet tähän asti kulkenut ja sen olet jaksanut matkata, sinä vahva nainen <3. Ammennat voimaa itsellesi tuosta hematologin tärkeistä sanoista jotka ovat mitä parhaimpia uutisia.
    Voimaa ja jaksamista sinulle ystäväiseni, olet päivittäin ajatuksissani <3







    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystävä! <3 Ihanasti sanot ja juuri nuo samat laulun sanat ovat monesti pyörineet yölläkin päässä! Hulluuden highway ja oikea hurja mankeli, mihin ollaan molemmat jouduttu. Jaksetaan! Kiitos, kun olet olemassa, aurinkoa ja valoa sinne päivääsi!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu