Siirry pääsisältöön

"Seurataan"Ei tullut hyviä uutisia, ei kyllä huonoimpiakaan tämän kuukauden verisyöpäkontrollista. Lääkärin piti soittaa perjantaina ja odottelin puhelua koko päivän. Kun soittoa ei kuitenkaan kuulunut, kävin Omakannasta katselemassa, onko sinne kirjattu jotakin. Se oli virhe!

Jossakin tietyssä fraktiossa on nyt jotakin nousua jossakin sellaisessa arvossa, joka voi viitata syövän nostavan päätään. Ainakin näin minä sen luin. Tässä on tietysti muistettava se, että kun en tekstiä ja tuloksia täysin ymmärrä, en osaa sen merkitystä täysin tulkita. Tarvitsisin sen keskustelun lääkärin kanssa, että tietäisin kannattaako huolestua heti vaiko vasta myöhemmin. Jotakin epämääräistä siellä siis on.

Yhteenvedon lopussa luki vain, että seurataan. Mitä se sitten tarkoittaa? Koko ajanhan tätä on seurattu!

Minä siis todellakin huolestuin. Tietenkin, kukapa ei. Viikonloppu on mennyt jotakuinkin asiaa märehtiessä.

Perjantaina itkin pitkästä aikaa suihkussa salaa lapsilta, että en halua taas hoitoihin, en halua saikulle, en halua lääkkeitä, en halua halvaantua tai kuolla enkä taatusti halua syöpää! Kaikenhan piti olla nyt hyvin, ainakin muutaman vuoden.

Lauantaina aloin jo keksiä kaikenlaisia syitä ja selityksiä: ehkä se on joku sellainen veriarvo, joka voi vähän heilua ja muuttua. Tai ehkä se pysähtyy. Ehkä se ei tarkoita oikeasti mitään.

Katsoin illalla peiliin ja kutsuin käänteishyljintää siinä toivossa, että se häätäisi mahdollisen alkavan pirulaisen. Sehän tämän kantasolusiirteen tehtävä oli: vaihtaa minun systeemiini luovuttajan aktiiviset tappaja-solut, jotka tunnistavat syövän ja estävät sen nousun.

Tässä taudinkuvassa omat tuntemukset ovat yksi olennainen osa taudin seurannan kannalta, ainakin minun kohdalla. Tarkoitan siis tautia, joka oli dignoosin aikana jo laajasti luuytimessä ja luustossa ja aiheutti rajusti kipuja,  mutta ei juurikaan näkynyt veri- tai virtsatesteissä. Salakavala pirulainen siis.

Nyt sitten tunnustelen kaikkia mahdollisia kolotuksiani. Kyllähän tuo lonkka ja selkä ovat kipuilleet, mutta olen ajatellut niiden olevan niitä vanhoja luustovaurioita tai kolottelevan kortisonin lopettamisen jälkimainingeissa. Aina löytyy selityksiä, koska kukaan ei halua ajatella sitä pahinta vaihtoehtoa, että se syöpä siellä kasvaisi ja kehittyisi. Kaikista estoyrityksistä huolimatta.

Tänään ihailin jo kirsikankukkia ja huomenna soitan Meilahteen.
Kommentit

 1. Hurjasti ksikkea hyvää ja onnellista sinulle matkallasi. Kiitos täsyä blogista, siitä, että olet jakanut rasksan kokemukdesi meille.
  Varmasti oikea päätös ainakin tauottaa tämä nyt, toivottavasti jopa lopettaa.
  Jatketaan siis molemmat syövästä vapaata elämää ja ollaan kiitollisia kaikesta siitä mitä olemme saaneet oppia tuolla rankalla matkalla.
  Kerran vielä :Hyvää elämää sinulle.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! <3 Sinulle myös hyvää elämää ja hyvinvointia! Osataaan varmasti arvostaa jokaista hoidotonta päivää! <3 Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu