Siirry pääsisältöön

EteenpäinOstin kaksi vuotta sitten hyvät vaelluskengät. Samalla kuitenkin mietin, että kannattaako. Entä jos kuitenkin kuolen ja kengät jäävät käyttämättä? Vuosi sitten pelkäsin, etten näe, miten Game of Thrones päättyy. Pitkällisten syöpähoitojen aikana ehdi  pelätä aika paljon muitakin asioita ja nämä nyt olivat sieltä triviaaleimmasta päästä. Tällä hetkellä, tästä perspektiivistä, nämä ajatukset jopa naurattavat. Silloin ei naurattanut.

Vaelluskenkiä on nyt todellakin kulutettu ja näillä näkymin kulutetaan jatkossakin, soillakin tarvottu ja hyvin ovat kestäneet. Hankinta siis kannatti! Ja GOT:in kahdeksas ja viimeinen kausi alkaa maanantaina, joten minulla on yhtä hyvät mahdollisuudet kuin kellä tahansa muulla nähdä, miten sarja päättyy.

Kaikenlaista sitä tuleekin mieleen.

Tasan vuosi sitten ramppasin vielä sairaalassa kahdesti päivässä sytomegalo-virusta häätävässä tiputuksessa ja kuljin taksilla vahvasti lääkittynä Polyooma-viruksen aiheuttamien kipujen takia. Se vaihe tuntui kestävän ikuisuuden, vaikka todellisuudessa siihen meni vain 3 kuukautta.

Enpä olisi silloin pystynyt kuvittelemaan, että olen vuoden kuluttua oikeasti töissä ja harmittelen hyvin arkisia asioita. Parkkisakkoa, kiirettä, flunssia, lapsen nopeasti pieneksi jääviä kenkiä, vähiin jääneitä yöunia, tyhjää jääkaappia, katupölyä...

Intensiivihoitojen aikana pelkäsin kuolemaa, mutta kun nyt ajattelen, niin kuolema ei missään vaiheessa tuntunut todella ajankohtaiselta tai todelliselta. Tarkoitan, että missään vaiheessa ei käynyt tietoisessa mielessä, että nyt varmaan kuolen. Koko hoitojen ja heikkojen olojen ajan jotenkin ajattelin, että kohta tämä on ohi, huomenna uusi päivä. This too shall pass. Tomorrow is another day. 

Sellainen on ihmisen luonto, luulen. Sitä suuntaa eteenpäin niin kauan kuin mahdollista ja tietoisuus pelaa.

Nyt on koettu influenssa ja keuhkokuumekin. Itse asiassa tunsin itseni paljon sairaammaksi ollessani noiden tautien kourissa neljänkymmenen asteen kuumeessa kuin kertaakaan kantasolusiirroissa. Olin varmaankin onnekas, koska olen kuulut myös toisenlaisia tarinoita. Tai ehkä olen alkanut unohtaa asioita, sellainenkin on ihmisen luonto.

Kortisoni lopetettiin silloin pari viikkoa sitten ja ihon käänteishyljintä vähän pilkistelee, mutta elän vielä toivossa: ehkä se ei tarkoita vielä lääkityksen uudelleen aloittamista. Kulmakarvat ja ripset ovat kasvaneet takaisin. Sen sijaan hiuksia lähtee tukoittain. Vaikka ne kyllä kasvavat. Kainalokarvat eivät kasva. En muista, milloin viimeksi olisin leikannut mitään karvoitusta. Tavallaan hyvä, mutta toisaalta se vähän huolestuttaa, koska se voi olla merkki käänteishyljinnästä.

Peilistä kuitenkin katsoo tuttu naama, tutut silmät ja tuttu ihminen. En osaa sanoittaa sen merkitystä minuudelle, omalle naiseudelle. Viime kesänä olin lääkkeistä niin turvoksissa, että oma isäni ei tunnistanut minua tullessaan vierailulle.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu