Siirry pääsisältöön

Vaarat vaanivat ja pelot palaavat



Niin, tässähän on hyvä muistaa, että joskus harvoin flunssa voi laukaista harvinaisen keuhkojen käänteishyljinnänkin.

Keuhkojen käänteishyljintä on melkein pelottavinta, mitä allogeenisen kantasolusiirron seurauksena voin kuvitella. Riippuu tietysti siitä, millä laajuudella ja voimalla se iskee, mutta helppoa sitä ei ole hoitaa. Pahimmillaan keuhkojen kuolio ja hidas tukehtuminen. Ja kun sanon hidas, niin puhutaan vuodesta, ehkä parista. Parempi olisi olla ajattelmatta, mutta varsinkin illalla nukkumaan mennessä nämä nousevat mieleen.

Tuon lauseen sanoi hematologi toissapäiväisen tapaamisen lopussa, vähän niin kuin sivulauseessa, kun kävin jälleen Meilahdessa tarkistuttamassa eläväistä ihoani. Siinä samalla tarkistettiin korvat, hengitysäänet ja kurkkukin. Tämä flunssa kun on kerännyt kaikki mahdolliset kaverit yskästä lähtien mukaansa. Ihoonkin tuli ihmeellisiä näppyjä, vähän niin kuin olisi joku rokko, vaikka ei sitten olekaan.

Arvatkaapa olenko mitään muuta nyt sitten miettinyt kuin tuota mahdollista keuhkojen käänteishyljintää? Jokainen liman rohina rööreissä ja köhähdys ja kutina. Asiahan ei vielä ole ajankohtainen, juurihan keuhkot viime viikonloppuna kuvattiin, mutta flunssaoireiden pitkittyessä sekin mahdollisuus täytyy muistaa.

Keuhkojen oireet ovat kroonisen käänteishyljinnän vakavimpia ilmenemismuotoja. Diagnostisena muutoksena on kryptogeeninen organisoituva keuhkokuume (entinen obliteroiva bronkioliitti). Yskä ja rasituksessa ilmaantuva hengitysvaikeus ovat tavallisia, mutta monet potilaat ovat myös pitkään suhteellisen vähäoireisia. Keuhkojen toimintaa onkin seurattava säännöllisesti kahden vuoden ajan kantasolujen siirrosta. 
          Duodecim-lehti

Paras siis malttaa hoitaa tauti kunnolla ja levätä. Viikko tuli lisää sairaslomaa, enkä sitä siinä vaiheessa enää ihmetellyt. Yhtäkkiä ei ole mikään kiire takaisin töihin, ei harmita tulevana viikonloppuna ohi menevä konsertti, vaikka hankittu lippu nyt odottaa ottajaansa, ei houkuta metsälenkit huurteisessa talvisessa hämärässä. Ihan sama, kunhan tämä flunssa vaan menee ohi hyvin ja yskä häipyy. Höyryhengitän vaikka sata kertaa päivässä ja lepään enemmän kuin ikinä (mutta en kuitenkaan makaa, koska se ei ole keuhkoille hyväksi eli sellaisia jooga-tyyppisiä, rauhallisia hengitysharjoituksia otetaan taas ohjelmistoon)!

On ollut kovin helppoa unohtaa, miten haavoittuvainen vielä on. Olen halunnut unohtaa. Kuka sitä haluaisi ajatella kaikkia vaanivia vaaroja koko ajan? Ei lähipiirikään sellaista halua muistaa - nyt pitää elää ja mennä "normaalisti" kun kerran voi, niin kauan oltiin vaan neljän seinän sisällä yhden syövän takia.

Ja sitten tulee flunssa, mikä allo-potilaan kohdalla ei olekaan ihan läpihuutojuttu, ja muistuttaa, että valtavasta operaatiosta, suurimmasta mahdollisesta elimensiirrosta on kuitenkin vasta 10 kuukautta, koko puolustusjärjestelmä on vasta järjestäytymäisillään ja kropassa tapahtuu edelleen paljon muutoksia. Immunosupressanttejakin on edelleen käytössä eli nekin pitkään käytettynä alentavat kehon omaa vastustuskykyä, koska niiden tarkoitus on hillitä käänteishyljintää. Se on aikamoista tasapainottelua.

Koko elämä on aikamoista tasapainottelua arjen, perheen, töiden, terveyden, Meilahden, levon, tutkimusten, hoitojen, stressin, innostuksen, läheisten, uupumuksen, toiveiden ja pelkojen välillä. Haluaisin vaan jo niin kovasti siirtyä siitä syöpäpotilas-vaiheesta eteenpäin, eiköhän se ole ihan luonnollista. Ei auta muu, kuin kiirehtiä hitaasti. En ole siinä mestari, mutta kyllä tämä prosessi siihen opettaa, suorastaan pakottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu