Siirry pääsisältöön

Kivun kanssa ja ilman




Juuri, kun luulee, että elämä rauhoittuisi ja voisi hetken rentoutua, niin jotakin uutta mietittävää pukkaa. Työasioista olen kyllä päässyt hyvin irrottautumaan loman aikana, mutta stressin määrä on silti vakio.

Olen jo aiemmin kertonut tuosta polyooma-viruksen tuomasta oireilusta. Olen koko syksyn pystynyt elämään vaivan kanssa jonkunlaisessa kauhun tasapainossa: kipukohtauksia on ollut silloin tällöin, mutta onneksi harvakseltaan ja runsas veden juonti on pitänyt oireilua aisoissa.

Puhun edelleen polyoomasta, vaikka hematologin mukaan on epätodennäköistä, että se enää aiheuttaisi oireita, koska kortisoniannos on jo niin minimissään eikä virusta ole enää veressä havaittavissa. Todennäköinen oireilun aiheuttaja on siis mitä ilmeisemmin jokin muu, esimerkiksi polyooman aiheuttama arpikudos rakon seinämillä. Sinänsä huono juttu, jos niin on, että sitä ei sieltä millään enää millään pois saada eli olen todennäköisesti saanut kivusta pitkäikäisen seuralaisen.

Yllättäen tämä oireilu on nyt loman aikana  lisääntynyt huomattavasti. Kipukohtauksia ja pissavaivoja on useammin, jopa useita päivässä, eikä mikään määrä nestettä tunnu auttavan. Puhutaan siis helposti kolmesta-neljästä litrasta vettä, enempään en pysty eikä taida enää olla terveellistäkään.

Kipukohtauksia on tullut yöllä, aamulla ja päivällä, ja raastava kipu iskee aaltoillen ja yllättäen. Eilen melkein konttasin metsäretkeltä autolle, kun kipu iski. Viimeisen kilometrin kuljin kivusta kaksinkerroin. Kuvittele raastinrauta hiertämään limakalvoille, niin olet aika lähellä. Jos en kiroillut, niin itkin. Ikinä ei ole kilometri tuntunut niin pitkältä matkalta!

Oireet ovat siis hyvin samantyyppisiä kuin virtsatulehduksessa, mutta tähän ei antibioottikuuri auta. Jostakin syystä aloin ihmetellä juuri lomalla lisääntyneiden kipujen takia miettiä mahdollista yhteyttä ruokavalioon. Voisiko jollakin ruoka-aineella olla vaikutusta?

Ajatus tuntui aluksi aivan hullulta, mutta käytännössä on kyllä tullut herkuteltua suklaalla, piparkakuilla, punaviinillä, glögillä ja mausteisella ruualla.

Aloin siis etsiä tietoa netistä, josta nykyään löytää kaiken, ja löysinkin jotakin hyvin tutun kuuloista:

Virtsarakon kipuoireyhtymän aiempi nimi oli interstitiaalinen virtsarakkotulehdus. Se on melko harvinainen oireyhtymä, joka on naisilla 10 kertaa yleisempi kuin miehillä. Oireyhtymän syytä ei toistaiseksi tunneta, ja tausta on ilmeisesti monitekijäinen. Oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsapakko-oire,---, sekä alavatsakivut, jotka pahentuvat rakon täyttyessä. --- Erilaiset ärsykkeet saattavat pahentaa oireilua, kuten monet ravintoaineet (voimakkaat mausteet, sitrushedelmät, punaviini, hiilihappoiset juomat, kahvi, suklaa, tomaatti, banaani jne.) ja kylmä. Näitä siis kannattaa välttää, mutta ruokavaliota ei pidä tarpeettomasti rajoittaa.

Terveyskirjasto.fi


Tuossa ravintoainelistasta löytyy jotakuinkin kaikki lomalla nautitut paheet! Sinänsä kävisi järkeen, että ruoka-aineet jotenkin vaikuttavat, koska arjessa ruokavalioni on jokseenkin tylsä ja itseään toistava. Ainoat arjessa toistuvat maut ovat kahvi ja tomaatti ja niistä olisi kyllä hyvin vaikea luopua.

Mikäli kyse kuitenkin on tästä virtsarakon kipuoireyhtymästä eli IC:stä, täytyy se tutkia ja todeta tähystämällä. En ole varma riittääkö hematologin jo määräämä ultraäänitutkimus tähän tarkoitukseen. Ensin täytyy mahdollinen tulehduskin sulkea pois ja onhan vielä sekin harvinainen mahdollisuus olemassa, että kyseessä olisi limakalvojen käänteishyljintä. Sikäli se tulisi ajoituksellisesti kyseeseen, koska oireilu paheni samaan aikaan, kun käänteishyljinnän estolääkettä vähennettiin.

Kysymyslistani hematologin vuosikontrollin vastaanotolle alkaa olla aika pitkä...

Aion kuitenkin nyt aloittaa testailun ja jättää nämä mahdolliset oireiden aiheuttajat pois ruokavaliosta. Ei tule olemaan edes vaikeaa! Paitsi tomaatti. Ja punaviini. Ja kahvi...

Toinen asia, mistä myös olen hakenut lisätietoa loman aikana, on tämä atooppinen ihottuma, joka tosin vaikuttaa rauhoittuneen runsaan rasvaamisen avulla. Siinäkin ruokavaliosta voisi olla tukea, harmillista, että se iho-ärsytystä aiheuttavien ravintoaineiden lista ei ole välttämättä yksi yhteen tuon IC-ruokavalion kanssa! Saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Stressiä tämä kipu ja pissaoireet kuitenkin tuovat. Nyt sentään saan rauhassa kipuilla ja pissailla, mutta töissä näiden ajoittaminen ja ylipäätään mahdollisen kipukohtauksen jännittäminen on raskasta. Työhön keskittyminen kärsii, kun koko ajan tulee jotakin uutta ja ylimääräistä oireilua, mistä täytyy yrittää työpäivän aikana jossakin välissä olla yhteydessä Meikkuun. Ei ole ihan yksinkertainen yhtälö.

Olen onneksi pystynyt lomalla kuitenkin ulkoilemaan! Yllätin itseni hiihtämällä (perinteistä) ensimmäistä kertaa sitten kouluaikojen pakkohiihdon ja olen tehnyt metsälenkkejä sekä auringossa että sumussa, kivun kanssa ja ilman.











Kommentit

  1. Kuulostaa kyllä kurjalta vaivalta ja nyt jos koskaan toivoisi sinulle kivutonta elämää. Jos vain ruokavaliolla pystyy vaikuttamaan oloon, sitä kannattaa kokeilla. Oletko kokeillut suolahuonetta ihottumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! On kyllä viheliäinen ja outo vaiva - nyt taas ollut pari oikein hyvää päivää, ihan kuin ei mitään olisikaan. En ole kuullut suolahuoneesta? Mikä se on?

      Poista
  2. Minä kokeilisin karpalokapseleita tai -mehua tuohon virtsarakko vaivaan, jollei hematologeilla ole siihen huomauttamista. Vanha äitini kärsi viime kesänä saman tyyppisestä vaivasta. Bakteereja ei ollut missään vaiheessa, mutta kovat kivut virtsarakon kohdalla. Säännöllinen Panadol ja karpalokapseli vei vaivan lopulta pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Anne! Kysyin asiasta hemapolilta, kun tulehdusta ei tosiaan löytynyt, mutta karpalo on greipin tavoin sellainen ruoka-aine, joka voi vaikuttaa esim käänteishyljinnän estolääkkeen imeytymiseen, joten siihen en saanut lupaa. Sen sijaan suosittelivat C-vitamiinin lisäämistä, mikä tuntui itsestä vähän oudolta ajatukselta, mutta kokeilen tietenkin sitä. Katsotaan. Nyt on ollut muutama todella hyvä päiväkin tässä välissä ja sitten taas yhtäkkiä. On tämä jännittävää...

      Poista
  3. Sen ainakin on oppinut, että aina pitää kysyä hematologeilta, ennen kuin jotain itsehoitojuttua kokeilee. Puolukka olisi samanlainen hapan kuten karpalo. Tyrnissä on paljon c-vitamiinia. Saakohan niitä syödä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä saa syödä, siis tyrniä ja puolukkaa. Tyrniä itseasiassa on meillä pakkasessakin, kiitokset anopille! :D Taidanpa kokeilla sitä, kiitos muistutuksesta!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...