Siirry pääsisältöön

Yksi pieni juttu vain



Kun syöpä oli viime kesänä allogeenisen kantasolusiirron jälkeen saatu aisoihin ja töihin paluu alkoi näyttää realistiselta vaihtoehdolta, lupasin itselleni, että pidän nyt parempaa huolta itsestäni, hyvinvoinnistani ja läheisistä ihmissuhteista. Syön terveellisemmin, liikun, nautin lasten seurasta, panostan parisuhteeseen enemmän kuin aiemmin - ja vedän selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille.

Ja miten on mennyt noin niin kuin omasta mielestä?

Miten löytää balanssi oman hyvinvoinnin, perheen ja työn kesken? Se on kysymys, jota olen toden teolla pyöritellyt mielessäni viime päivinä. Mikä on tärkeää? Enkä varmasti ole ainoa!

Työ meinaa nielaista minut mukanaan, vaikka olenkin töissä vielä tämän kuukauden ajan "vain" 55% osa-aikaisesti. Minun työssäni ei ole mitään kellokorttia, jolla kirjaisi aivonsa narikkaan. Helposti jää päivän asiat, pienet ja isommat jutut, kohtaamiset ja ideat päähän pyörimään enkä malta pysyttäytyä pois koneelta tai pidättäytyä tekemästä muistilistoja. Ihan vain yhden idean kirjaan ylös... Yhden meilin laitan... Uskottelen itselleni, että tekemällä vain yhden pienen jutun saan asian pois mielestäni ja pystyn taas keskittymään muuhun, kuten läheisiin. Mutta ei se mene niin. Aina tulee toinen pieni juttu.

Kolmessa kohtaa olen kyllä onnistunut parantamaan: olen pitänyt töissä pissatauot aina tarvittaessa ja syönyt joka päivä lounaan sekä huolehtinut nesteytyksestä. Mikään näistä ei ollut nimittäin aiemmin mikään itsestäänselvyys (tuohon ensimmäiseen tosin syynä lienee vieläkin vähän vaivaava polyooma-virus, jos ihan rehellisiä ollaan). Tukka putkella mentiin päivästä toiseen ja sama vauhti uhkaa nytkin.

Nämä ajatukset pyörivät mielessä nyt siksi, että muutaman viikon päästä pitäisi palata tuohon täyteen työaikaan. Tai saan palata. Tavallaan toivon sitä, toisaalta taas pelkään. Toivon paluuta normaaliin, vaikka sen on oltava uusi normaali. Vanhaan ei ole paluuta, jokin on muuttunut. Pelkään kuitenkin yrittäväni liikaa ja uupuvani, unohtavani sen, mikä kuitenkin on tärkeintä.

Tämä ei ole mikään ihan simppeli yhtälö. Pidän kovasti työstäni, parhaimmillaan jopa rakastan sitä, innostun siitä, tunnen olevani luova ja olevani elossa. Ei siis ihme, että siihen jää vähän koukkuun. Saahan työstä nauttia, saahan?

Viime viikonloppuna Hesarissa oli mieleenpainuva kirjoitus, joka sivusi tätä aihetta: Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden. Artikkelista jäi monikin asia mieleen, mutta erityisesti tämä ajatus:

”Se korostuu, että onko ihminen uskaltanut elää omanlaista elämää. He ovat rauhallisimpia, jotka kokevat, että saivat tehdä elämässään mielekkäitä juttuja ja olla niiden kanssa, joita rakastavat.”


Kommentit

  1. Kirjoitat niitä tuntemuksia, joita olen pohtinut itsekin nyt kun suunniteltu töihin paluu odottaa ensi vuoden alusta 7 kk:n sairasloman jälkeen. Itsellä myös syöpädiagnoosi tältä vuodelta. Miten tuttuja nuo kirjoittamasi työasiat pienine "Ihan vain yhden kirjaan ylös" -ajatuksineen ovatkaan! Löysin blogisi sattumalta. Kirjoitat tosi elävästi asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta! Ja tsemppiä sinulle jälleen uuteen elämänvaiheeseen sairasloman jälkeen! Toivottavasti kaikki menee hyvin ja nautit töihin paluusta. Se hyvä puoli työhön paluusta on ollut, että ei ehdi niin paljon kuulostella joka ikistä kroppansa tuntemusta ja huolestua ihan kaikesta, yleensä turhasta... :)

      Poista
  2. Varmasti vaikea tasapainoilla kaiken jälkeen oman jaksamisen ja työn välillä. Itsestä on kuitenkin tärkeä pitää huolta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Siitä täytyy tehdä "rutiini" päivään! Olen ihan varma, että se parantaa lopulta myös työtehoa - hyvinvoiva ihminen luo hyvinvointia ympäristöönsäkin. <3

      Poista
  3. Kotitöiden vähentäminen on yksi keino, millä arkeen saa aikaa. Minulla oli vuoden ajan kotiapu, joka hoiti siivouksen, pyykin, iltapäiväruoan laiton. 2 tuntia arkipäivisin. Sain keskittyä kuntouttamaan itseäni. Luksusta. Hommat hoituivat ilman jatkuvaa silmälläpitoa. Kasvatuksellisista syistä yritän nykyään käskeä lapsia ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...