Siirry pääsisältöön

Keski-ikäisen keski-ikäisiä mietteitä



Hei, sä näytät tosi hyvinvoivalta ja terveeltä!

Sellaisia kommentteja olen saanut kuulla viime aikoina ja kivahan se on tietysti kuulla. Vaikka välillä käykin mielessä, että miltä minun pitäisi näyttää? Ehkä kuitenkin vähän vielä sairaalta ja kärsivältä tai vähintäänkin riutuneelta?

Oma olo on kyllä melkoisen hyvä, vaikka koenkin vanhentuneeni runsaasti sekä koko taudin, stressin, lääkkeiden että vaihdevuosien seurauksena. Kortisoni on vienyt lihakset ja pumpannut kehoon nestettä ja aiheuttaen kaikenlaista turvotusta välillä, käänteishyljinnän estolääke lisää karvan kasvua kasvoissa ja käsivarsissa. Kaikki tuntuu muutenkin valuvan alaspäin.



Viime perjantaina Vain elämää -ohjelmaa katsoessani tajusin yhtäkkiä, että hiukseni ovat samaa mallia Pepe Willbergin kanssa, paitsi tummemmat. Ja lauantaina lasten hirnuessa Putouksen Yleis-Sirpalle, löysin saman "leikkauksen" kyseisen hahmon päästä!

Ja muuta sellaista pientä, mistä minun ei todellakaan kannattaisi valittaa, mutta silti joskus surettaa. Onhan tässä tullut koettua aikamoisia muutoksia viimeisen parin vuoden ajan. Usein tuntuu, ettei sielu oikein meinaa pysyä perässä.



Luin äskettäin Hesarin artikkelin, jossa pohdittiin naisten elämän muutoksia ja nimenomaan vaihdevuosia.

MARINA BENJAMIN kirjoittaa paljon myös henkisistä muutoksista ja ikääntymisen filosofiasta: alakulosta ja surusta, joka valtaa mielen, kun tajuaa, että vanheneminen todellakin on jotakin, joka tapahtuu myös minulle, tässä ja nyt.---     Keski-ikäinen onnistuu vielä huijaamaan itseään kuvitellen, että saavutettu elämäntilanne jatkuu loputtomiin. Mutta ei se jatku. On jätettävä lopulliset hyvästit esimerkiksi omille vanhemmille, ja osa kuvitelluista mahdollisuuksista on menetetty iäksi. Kroppa antaa pieniä ja suurempia varoitussignaaleja: aamulla jalat ovat omituisen jäykät ja peilistä tuijottaa valahtanut naama, jotenkin vieras.  
 HS 15.10.2018
 
Luopuminen on vaikeaa ja oman ajattelunsa uudelleen ohjelmointi myös. Yritän katsoa itseäni lempeällä silmällä, mutta aina silloin tällöin säikähdän peilikuvaani: kuka tuo täti-ihminen on?



Onneksi elämässä on paljon, niin paljon hyvää ja iloakin, pysyy balanssissa tämä tunteilu!

Sain perjantaina yhdeksän kuukauden kontrollissa hematologin vastaanotolla lähestulkoon pelkkiä hyviä uutisia. Ainoastaan hemoglobiini on alhainen, mutta se on minulle tyypillistä, on aina ollut. Yritän nyt kuitenkin miettiä, miten sitä saisi buustattua esimerkiksi ravinnon kautta, sillä rautavalmisteiden ja -juomien nauttiminen on edelleen kielletty. Syövästä ei siis merkkiäkään ja käänteishyljintätilannekin niin rauhallinen, että kortisoni tiputettiin aivan minimiin. Tosin luulin sen jo olleen minimissä, mutta niin vain sekin minimi puolitettiin.




Paistattelen edelleen viime viikon loman tunnelmissa! Kaikki tämän tekstin kuvat ovat Kolilta. Perheen yhteinen reissu näihin jylhiin maisemiin oli syksyn huipentuma. Lapset nauttivat ja uivat joka päivä monta kertaa Pielis-järvessä, vaikka on jo lokakuun puoliväli! Vaelsimme yhtenä päivänä Mäkrävaaran reitin ja toisena päivänä Jauhovaaran huipulle Ennallistajan polun.

Ennallistajan reittiä ennen vierailimme myös Pirunkirkossa, mikä oli lapsista ihan älyttömän jännä paikka. Olin tietysti muistanut kertoa kaikki kummitustarinat luolaa käyttäneistä noidista ja verellä seinään kirjoitetuista loitsuista... Eivät sentään säikähtäneet liikaa, vaikka seinustalta erottuikin Eero Järnefeltin sinne vuonna 1893 kirjoittama värssy. Kuopuksen mielestä Pirunkirkko oli jopa matkan kohokohta! Esikoinen tykkäsi uimisesta, mökistä ja maisemista. Minusta parasta oli se yhdessä olo, rauhallinen oleilu ja luonnossa kulkeminen. Ehkä se sielu jäi vielä sinne tunnelmoimaan?



Juuri äsken lasten käydessä nukkumaan, katsoin noita ihanuuksia siitä ovelta ja kiitin mielessäni, että saan olla tässä, lähellä.



Kommentit

  1. Tuo kommentti "olet hyvän näköinen" tökkää kyllä korvaan itselläkin. Pitää yrittää ottaa positiivisesti. Kukaan ei silloin kehunut hyvännäköiseksi, kun olin terve:)

    Tuttu on luopumisen tunne. Perusterveestä elämästä ja jaksavasta kehosta on kipeää luopua. Ikävä on sitä huolettomuutta, jolla suhtautui kaikenlaisiin kolotuksiin. Nyt kipu tuo aina mukanaan pelon siitä, mikä on syynä. Onko se uusiutumaa? Ilmottaudunko ensi kevään täydennyskoulutukseen, olenko edelleen työkykyinen?
    Ehkä epävarmuus vuosien jälkeen vähenee, mutta vielä olen tuskallisen tietoinen terveehkön olotilan väliaikaisuudesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...