Siirry pääsisältöön

Nousussa

Huomenna tulee täyteen tasan kolme viikkoa sairaalaeloa ja eristystä. Olo on heikko, mutta pitkäaikainen sairaanhoitaja lohdutti sanomalla, että hän ei ole kantasolusiirron jälkeen näin hyvinvoivaa potilasta nähnyt koskaan. Jee!

Olen siis selvinnyt ainakin tähän asti todella hyvin. Heikko ja vähän huono olo vaan kuuluvat asiaan, mutta olen niistäkin kiitollinen. Monen kanssasisareni kertomaan verrattuna olen päässyt suhteellisen vähällä, enkä tiedä miksi. Onko syynä se henkinen ja fyysinen valmentautuminen, mitä olen tehnyt koko tämän kevään ajan? Vai onko se niin kuin hematologi sanoi, että jos ei ole kärsinyt raskauspahoinvoinnista tai matkapahoinvoinnista juurikaan, tai jos on ns. hyvä viinapää, kärsii yleensä sytostaattien ja muiden lääkkeiden sivuvaikutuksista vähemmän? Juu, rasti kaikkiin kolmeen kohtaan...

Varsinaiset kantasolusiirron tulokset eli vaikutukset syöpään saadaan tietää vasta myöhemmin. Kontrollitarkastus on ymmärtääkseni n. kuukauden päästä kotiin pääsystä. Veriarvoja seurataan siihenkin asti viikottaisilla labra-kokeilla. Jatkohoito ja lääkitys kohdallani suunnitellaan Meilahden kantasolusiirtoyksikössä. Mutta ei nyt kiirehditä vielä asioiden edelle, kun täällä sairaalassa vielä ollaan. Jos kaikki jatkuu tähän malliin, niin maanantaina otetaan kaulalta tuo CV-katetri pois, yksi etappi sekin.

Hiukset ovat lähteneet nyt uudestaan lähes kokonaan. Muutama harva karva törröttää vielä päässä, mutta eivätköhän nekin kohta luovuta. Hiuksia ei nyt saa ajella, ettei päänahkaan vaan tule haavaa, kun ei tuo vastustuskyky vielä ole kunnossa. Maistoin tänään ensimmäistä kertaa lähes kolmeen viikkoon kahvia. Ei maistunut vielä. Pitäisiköhän irrottautua kahvista nyt kokonaan, kun vieroitus on nyt tavallaan tässä tehty?

Olen nyt kolmisen viikkoa hengittänyt tätä ilmastoitua happea ja kaipaan hulluna raitista ulkoilmaa, tuulta ja sateen hajua! Unelmoin saavani taas nukkua ikkunat auki, istuvani pihalla ja käveleväni metsässä!

Lapset kävivät tänään tuossa lasioven takana moikkaamassa. Oli ihan mahtavaa nähdä heitä, mutta kurjaa kun ei saanut halata. Siinä lentosuukkoja läheteltiin ja juteltiin lasin läpi. Hirveästi asiaa heillä oli, kesäjuttuja kerrottavana, ja minulla niin kamala ikävä.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin tässä vähän tämän päivän lukemia:
- neutrofiilit 0,92 (viitearvo 1,5-6,7)
- leukosyytit 2,9 (viitearvo 3,4-8,2)
- hemoglobiini 129 (normaali, minulle jopa loistava)
- trombosyytit 126 (viitearvot 150-360)
- crp normaalin puitteissa

Hurjassa nousussa siis kaikki, lähes nollasta tultu tähän pisteeseen alle viikossa! Kyllä ihmisen elimistö on ihmeellinen! Huraa, pienet soluni! Jatkakaa samaan malliin!


@Pixabay


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta