Siirry pääsisältöön

Oliko se unta?Muististani on kadonnut useita päiviä influenssan kuumehuuruihin. Yhtä sun toista tapahtumaa ja viestiketjua on hävinnyt mielestäni ja olen kysellyt ihmisiltä samoja asioita uudestaan ja uudestaan. Mitähän kaikkea on tullut luvattua ja sovittua? Kyselenkin mieheltä yhtenään, että tapahtuiko tämä todella vai oliko se unta?

Kuume on nyt ohi, mutta sairasloma vielä jatkuu. Olen yskinyt ääneni käheäksi ja yskä jatkuu edelleen. Pää ja niskat ovat ihan jumissa tästä loputtomasta yskimisestä ja ne vähäisetkin lihakset, mitä olin ehtinyt allosiirron jälkeen kasata, ovat kadonneet. Jalat tärisevät melkein pytylle kyykkäämisestä.

Olen myös laihtunut, koska ruoka ei ole maistunut. Sinänsä hassua, sillä paino pysyi kautta syöpähoitojen jokseenkin samana ja sitä hematologitkin ihmettelivät osastolla ollessani, mutta nyt sitten pari viikkoa influenssassa sotkee kaiken. No, tämä asia kyllä korjaantuu helposti, varsinkin, kun tuo esikoinen on innostunut taas leipomaan!

Tänään oli ensimmäinen edes vähän parempi päivä. Pitkästä aikaa sellainen olo, että ehkä tämä tästä, ehkä elämä vielä voittaa. Jaksoin laittaa ruokaa ja tehdä ihan tavallisia kotihommia. Hämmästelin lisääntynyttä valon määrää ja keväistä ilmastoa. Paljon ehti tapahtua luonnossa parin viikon sisällä kökkimisen aikana.

Pahinta näissä infektioissa on, että ne saavat pelkäämään kaikenlaista, mitä en arjessa enää ehdi murehtia. Pelkään, että virus aktivoi uinuvan verisyövän tai että jälkitaudiksi iskee keuhkokuume. Virukset kun ovat monen sairauden takana, meidän Tinttiksen 1 tyypin diabeteksen puhkeamisen syyksikin epäillään esimerkiksi hänen muutama vuosi sitten sairastamaansa entero-rokkoa. (Aiheesta lisätietoa "Enteroviruksilla yhteys tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen".) Ja keuhkokuume tappaa syöpäpotilaita melkein yhtä paljon kuin itse syöpä.

Ja tänään luin artikkelin, jonka mukaan saksalaistutkimus on löytänyt lehmänmaidosta ja naudanlihasta uudenlaisia taudinaiheuttajia, viruksia juurikin.

Nykytiedon valossa arviolta joka viides syöpä on peräisin viruksista, bakteereista tai loisista. 

Lähde: Yle.fi: Saksan syöpätutkimuskeskus varoittaa antamasta lehmänmaitotuotteita alle vuoden ikäisille syöpäriskin vuoksi – Valio: Yllättävää, jos osoittautuisi todeksi


Aika pelottavalta kuulostaa, kun kaikkia viruksia vastaan ei voi millään suojautua. Mitkä ovat ns harmittomia viruksia ja mitkä taas voivat aiheuttaa vakavia seuraamuksia? Joihinkin löytyy rokotus, toisiin ei. Tällä kertaa saamani influenssa-rokotus ei jostakin syystä auttanut.

Tuosta maidossa ja naudanlihassa mahdollisesti olevista taudinaiheuttajista en ole yllättynyt. Taudinaiheuttajia on ihan kaikkialla - loisia, homeita ja bakteereja löytyy myös juureksista ja kasviksista, eivätkä maaperässä kasvisten kasvattamiseen käytetyt lannoitteetkaan mitään puhdasta kamaa ole. Mitä enemmän tietoa ruoasta ja sen terveysvaikutuksista tulee, sitä enemmän vaikuttaa siltä, että kaiken suhteen kannattaa olla skeptinen. Noudatan siis edelleen periaatetta "kohtuus kaikessa".

Olen kuitenkin jossakin mielessä muuttanut ruokavaliotani pysyvästi. Olen jo pidemmän aikaa lorauttanut kahviini kauramaitoa, mutta syön kuitenkin maustamatonta jogurttia eli en ole täysin lopettanut maitotuotteita. Tällainen luustotuhoja aiheuttavan verisyövän uhri tarvitsee kalsiumia.

Olen myös vähentänyt punaisen lihan syömistä, mutta en lopettanut sitä kokonaan, koska se on paras raudan lähde minunlaiselleni anemian rajamailla keikkuvalle. Pyrin kuitenkin syömään riistalihaa mieluummin kuin juuri nautaa tai possua. Lihasta imeytyy noin 20-25% rautaa, kun taas kasvikunnan tuotteista 2%. Rautavalmisteita en siis edelleenkään saa käyttää, koska ne saattavat kuormittaa maksaa ja sitä ei nyt kahden vuoden lääke- ja sytostaattitaakan jälkeen haluta kuormittaa millään. Tehostan tätä raudan imeytymistä nauttimalla samalla annoksen C-vitamiinia ja välttämällä kalsium-pitoisia ruokia muutaman tunnin ajan rautapitoisen ruuan syömisestä. Aikamoista jonglöörausta välillä, mutta ei se anemiakaan kovin piristävä seuralainen ole.

Pissaongelman takia olen nyt jäljittänyt useita kipukohtauksia laukaisevia ruoka-aineita: chili ja vahvat mausteet ovat varmoja laukaisevia tekijöitä, tanniininen punaviini ja sitrushedelmät aiheuttaavat myös oireita, mutta näiden lisäksi epäilen myös omenaa, sokeria ja puolukkaa. Puolukasta luopuminen ottaa koville, mutta selvitystyö jatkuu. Täysin turvallisia ovat onneksi sentään kaura ja mustikat.

Jotakin kuitenkin ihmiskropan uudistumiskyvystä kertonee se, että vaikka niin piti vaihdevuodet olla hoitunut tässä rankkojen syöpähoitojen mukana, niin eikös tuossa influenssan kourissa ilmestynyt sellainenkin naiselämän kiusa kuin menkat! Kaksi vuotta eli koko aktiivisen syöpähoitojen ajan ne pysyivätkin poissa. Mutta että sellaistakin joutuu vielä miettimään. Ehkäisyä nimittäin!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta