Siirry pääsisältöön

Käänteishyljinnän paluu




Olen nyt toipunut influenssasta. Kolme viikkoa siihen meni. Voimat ovat silti edelleen kateissa. Ensimmäisten työpäivien aikana välillä heikotti ja pyörrytti ja lihakset kipeytyivät pelkästä pystyssä olemisesta ja portaiden kulkemisesta. Niin tehokkaasti tuli ilmeisesti levättyä taudin aikana.

Tässä muutaman päivän aikana olen huomannut kasvojen iholla tutun näköistä punerrusta. Käänteishyljintää taas! Ja ei kun taas puhelua Meikkuun, että miten toimitaan. Onneksi tämä on vielä lievän oloista ja samalla alueella kuin aina ennenkin ilmestyessään, joten hematologi oli sitä mieltä, että jatketaan samaan malliin. Parin viikon päästähän minulla on jo 14 kuukauden vastaanotto ja siellä voidaan tsekata tilanne, ellei ihottuma nyt yhtäkkiä pahene ja laajene tässä välissä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se tälle viikolle aiottu kortisoniannoksen lopetus siirtyy. Jatkan siis joka toinen päivä pienen piristävän kortisonin nauttimista ja sivelen pari kertaa vuorokaudessa ihottumakohtiin Protopic-voidetta. Toivotaan, että pysyy sillä kurissa. Jos ei, niin alkaa kortisonin popsiminen sitten taas oikein toden teolla.

Kohdallani puhutaan siis kroonisesta käänteishyljinnästä eli oireilusta joka on jatkuvaa tai toistuu aina silloin tällöin ja pysyy kurissa suhteellisen lievällä lääkityksellä. Alkoi akuuttina käänteishyljintänä vähän allosiirron jälkeen ja muuttui jossain matkan varrella krooniseksi. On tässä ollut täysin oireettomia vaiheitakin, mutta ei vielä ihan lääkkeettömiä.

Kysyin hematologilta, että voiko stressi vaikuttaa käänteishyljinnän uusiutumiseen ja kyllä näin voi olla. Myös infektio voi saada käänteishyljinnän aktivoitumaan. Ja molempia tässä on nyt ollut: stressiä ja infektioa. Viime viikko oli töissä tolkuttoman hektinen ja influenssa varmasti kuormitti kroppaa myöskin. Joskus käänteishyljintä leimahtaa kuulemma stressin tai infektion jälkeen hetkeksi ja häipyy sitten taas hetken päästä. Toivotaan, että näin käy nytkin! En nimittäin mitenkään ilolla ajattele kortisoniannoksen lisäämistä tai muun käänteishyljintälääkkeen aloittamista. Pitkaikainen kortisonilääkitys aiheuttaa omat ongelmansa, mm. osteoporoosia, kaihia ja se lisää tulehdusherkkyyttä sekä sydän- ja verisuonisairauksia (lähde Terve.fi).

Ulkoilu on ollut vähissä. Ensin oli influenssa ja sen jälkeen olen ollut työpäivien jälkeen niin poikki, että en ole jaksanut sormea liikauttaa. Nyt jaksan sentään taas haaveilla metsästä ja vesisateen loppumisesta. Viikko sitten kävin ihan pikkuisen nuuhkaisemassa suolla. Kilometrin verran jaksoin kävellä ja sitten pitikin nukkua pitkät päiväunet. Silloin oli kuitenkin ihanan aurinkoista ja hanki kantoi. Jotenkin siistiä liikkua suolla sellaisissa paikoissa, joihin sulalla ei pääse, ainakaan kastumatta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu