Siirry pääsisältöön

Rasvaa, rasvaa, litratolkulla rasvaa!

Flunssa iski! Miten se taas löysi minut? Vähän huvittaa valittaa tällaista pikkujuttua syöpäjuttejen jälkeen. Oikein someenkin päivitin asiasta ja kuvan kanssa. Sinkkisuihketta, sitruunaa ja valkosipulia ja mitä näitä perinteisiä troppeja menin kehumaan.

Enpä tainnut verisyövästä pistää vastaavanlaista päivitystä ja kerjännyt sympatiaa! En laittanut kuvia reporankana sytostaattien jälkeen tai sädehoitomaski naamalla enkä kuvia käsivarsista sen jälkeen, kun joku tiputus oli mennyt vähän "ohi" tai niinä lukuisina kertoina, kun suonta ei meinannut löytyä. En laittanut kuvia itsestäni yksin sairaalaeristyksissä tai punasolu-, trombosyytti-, kantasolutiputuksista. Vaikka itse kyllä itseäni välillä säälinkin.

Ei nyt sellaista voi läväyttää ihmisten silmille, keskelle muutenkin kaunisteltua some-arkea.

Mutta flunssasta voi valittaa! Se on ihanan normaalia ja jokainen voi samastua siihen!

Syöpä, no se herättää ihmisissä pelkoa ja paniikkia. Tai tirkistelyn halua. En myöskään halua viestiä olevani passiivinen uhri, jolle tehdään milloin mitäkin rajulta kuulostavia toimenpiteitä. Ainakin sen asenteen olen voinut itse valita, vaikka sairautta ja sen seurauksia en. Ja siltä varalta, että olisinkin kupsahtanut jossakin vaiheessa, en haluaisi sellaisten kuvien jäävän ihmisten mieliin.

Flunssa sen sijaan on niin arkista. Jokainen on joskus niiskuttanut viltin alla ja juonut mustaherukkamehua litratolkulla, onhan? Se on harvoin mitään vakavampaa ja sitä voi huolettomasti kommentoida ja toivottaa pikaista paranemista.

Tässä täytyy tietysti olla varovainen sanoissaan, koska ainakin hematologi otti tämän kuumeettoman perusvirukselta vaikuttavan flunssankin vakavasti ja passitti minut heti vihaamaani nenä-nieluviljelyyn. Siis tavallinen nielunviljely ei tällaisessa tapauksessa riitä, vaan viljely imetään letkulla nenän kautta. Ja kyllä, se on juuri niin epämiellyttävää kuin miltä kuulostaakin!

Tästä voinee jo päätellä, että hematologin vastaanotto ja peräti 10 kuukauden kontrolli allosiirron jälkeen oli eilen! Kaikki oli onneksi edelleen hyvin, vaikka tällä kertaa alustavat tutkimukset olivat hieman suppeammat kuin tietyissä taitekohdissa. Se suurin taitekohta lienee tuossa yhden vuoden jälkeen siirrosta. Silloin mitataan taas kaikki mahdollinen: luuntiheys, keuhkoröntgen, laajat verikokeet, vuorokausivirtsankeräys ja niin edelleen...

Ainoastaan iho on kuulemma hieman epäilyttävä. Se on siinä ja siinä, sanoi mukava hematologi, että onko se atooppista ihottumaa vai käänteishyljintää. Voi olla, että olenkin saanut kantasolujen luovuttajalta atooppisen ihottuman. Omista soluista se ei kuulemma enää ole peräisin, koska solut ovat uusiutuneet täydellisesti ja vastaavat siis nyt luovuttajansa perimää. Ihmeellistä ja outoa! Vaikka ihan hyvä diili minusta, jos punnitsee vaihtoehtoja!

Kävelin Meikusta suoraan apteekkiin ja ostin vahvimmat rasvat, mitä hyllystä löytyy ja olen nyt hölvännyt ihoa ihan triplasti normaaliin verrattuna. En nimittäin missään tapauksessa halua, että mahdollinen kuivuus sekoitetaan ihon käänteishyljintään! Siitä seuraisi turhaa kortisonihoitoa ja käänteishyljinnänestolääke Sandimmunin jatkumista. Nythän tuota Sandimmunia lähdettiin pikkuhiljaa purkamaan. Katsotaan, miten elimistö tähän reagoi.

Mutta kuinka paljon rasvaa on tarpeeksi rasvaa? Tuntuu, että eilen ostamani purtilot hupenevat tätä menoa hirvittävää vauhtia ja kaikki se lotraamani rasva vain katoaa ihoon kuin sadepisara Saharaan.


@Pixabay 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta