Siirry pääsisältöön

Kesäreissulta sairaalaan



Ensimmäinen lomaviikko takana. Kaikenlaista kivaa oli suunniteltuna, niin omaa lomaa kuin lasten ja perheen kanssa puuhailua, mutta päädyinkin viettämään kolme yötä sairaalassa.

Olin unohtanut, miten nopeasti tilanteet voivat muuttua. 

Luulin kesäflunssan jo helpottaneen. Taisin luottaa kuntooni liikaa ja lähdin liikkeelle turhan aikaisin. Viiden kilometrin lenkki Birgitan polulla kostautui ja kuume nousi korkealle. Ohjeiden mukaan lähdin päivystykseen näyttäytymään ja oletin, että pääsen sieltä tarkistuksen kotiin, mutta tällä kertaa niin ei käynytkään. Neutrofiiliarvot olivat tipahtaneet alas, jopa kantasolusiirron jälkeiselle tasolle, ja niin pamahtivat päälle taas kaikki ruokarajoitukset ja eristys.

Takaisin lähtöruutuun. Takaisin perusasioihin. Vapauden menettäminen, itsemääräämisen menettäminen, holhouksen alla oleminen, terveyden menettäminen, siinä joitakin pieneksi tekeviä teemoja viikon varrelta.

Ensimmäisen yön vietin päivystyksessä, jossa nukkuminen jäi kaukaiseksi haaveeksi. Seuraavana päivänä ottivat osastolle, vaikka kuinka pyysin päästä kotiin. Se oli se sama osasto, jossa kaksi vuotta sitten vietin kesällä kuukauden eristyksessä autologisen kantasolusiirron jälkeen. Olin parin huoneen päässä eristyshuoneesta. Tapasin jopa samoja hoitajia.

Sairaalarutiineita sen sijaan en ollut unohtanut. Verinäytteet aamuisin, ruoka-ajat, välipalat. Osasin pyytää kesäharjoittelijalta jopa sairaalatossuja, kun alkoi näyttää siltä, että sukkasillaan pitäisi kulkea. Eihän se käy päinsä, lattioita pitkin kulkeutuu yhtä sun toista bakteeria huoneesta toiseen. On melko pelottavaa, miten nopeasti laitoselämään tottuu, vaikka ei haluaisi.

Neutrofiilien nopea lasku diagnosoitiin neutropeniaksi, toistaiseksi tuntemattoman tekijän aiheuttamaksi valkosolujen puutokseksi, joka altistaa vakaville infektioille. Niinpä minuun piikitettiin yksi annos valkosolujen kasvutekijää ja seuraavana päivänä veriarvot olivatkin jo paremmat. Ihmeellisiä nämä solujen liikkeet ja muutokset!

Onneksi kuume laski heti ensimmäisen päivän jälkeen ja koska mitään muuta tekemistä ei ankeassa sairaalaympäristössä juuri ollut, niin vietin kerrankin oikein kunnon sarja-maratoonin: katsoin jotakuinkin putkeen The Handmaid´s Talen kaikki tähänastiset jaksot. Olen pantannut tämän sarjan katsomista sen ahdistavuuden takia (ja koska tiesin, että kun sen aloitan, niin en pysty lopettamaan), mutta oli se kyllä niin hyvä kuin oli kehuttukin. Luin myös kaksi kirjaa, eikä mikään tuo niin kesäfiilistä kuin hyvä dekkari!

Jos jotakin positiivista ehdoin tahdoin haluaisin etsiä, niin aikamoista luksustahan tällainen totaalinen uppoutuminen on perheelliselle. Mieluummin tietysti olisin jättänyt tämän kokemuksen väliin. Oli sydäntä raastavaa soittaa lapsille ja kertoa, että joudunkin jäämään sairaalaan. Siinä itki sekä lapsi että äiti.

Pääsin vihdoin kotiin ja vointi on kohentunut pikkuhiljaa. Silti, jonkunlainen jälkishokki ja turhautuminen on edelleenkin päällimmäisenä mielessä. En tiedä, pystyykö kukaan sellainen, joka ei ole sairaalassa aikaansa viettänyt, edes kuvittelemaan sitä ahdistusta, mitä sairaalaan jääminen aiheutti.

Tätä jatkuvaa tasapainottelemistako se nyt on? Tuleeko elämä olemaan tätä sairaalassa ramppaamista ikuisesti? Tuleeko missään vaiheessa aikaa, jolloin ei tarvitse niin huolehtia jokaisesta taudinpoikasesta? Tuleeko ylipäätään aikaa, etten olisi flunssassa ja kuumeessa joka toinen kuukausi?





Kommentit

  1. Olipa kurja juttu. Jokaisella pilvellä on kuitenkin kultareuna, kutrn vähän oivalsitkin. Asiantuntijat neuvovat lähtemäön heti loman aluksi jonnekin irtautumaan arjesta. Sinä teit sen, vaikka tuskin sillä tarkoitettiin Meilahtea ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu