Siirry pääsisältöön

Käänteishyljintääkö vaiko eikö käänteishyljintää?




Niin se on tässä elämässä: toisen rikkaruoho on toisen voikukkapelto! Minä kuulun niihin, jotka lumoutuvat vehreästä vihreästä ja runsaasta keltaisesta kukkaloistosta siinä keskellä. Ja sekin vaihe, kun kukat muuttuvat valkoisiksi höytyväpalloiksi on minusta kiva. Muistan, kun lapsena puhallettiin niitä palloja rikki ja höytyvät lentelivät ympäriinsä. Nyt omat lapset tekevät samaa.

Olen jotenkin ihmeellisesti selvinnyt työvuodesta kesälomalle. Vuosi hurahti nopeasti, niin nopeasti, etten edes tajunnut töiden päättyvän kuin vasta loman jo alkaessa. Tosin edelleen aivot rullailevat työasioiden kimpussa ja jonkun verran olen luonnostellut loman jälkeisiäkin suunnitelmia.

Olen myös potenut jonkin sortin flunssaa heti loman alettua. Kurkku kipeänä aamuun ankeaan... ja vähän lämpöä päälle, mutta juuri sen verran, että ei ole tarvinnut lähteä päivystykseen näytille. Ehdin kuitenkin raahata lapset ensimmäiselle lomaretkelle metsään ennen kuin tajusin, että outo olo on todellakin lievää kuumetta. Sen jälkeen olenkin pysynyt pari päivää ihan lepuutellen ja kirjoja lueskellen.

Yritän kaikin tavoin saada taudin nujerrettua, sillä muuten loppuviikon lomasuunnitelmani vaarantuu! Olen lähdössä omalle lomalle Tampereelle. Eli siis ihan itseksei, omalla aikataululla tapaamaan ystäviä, hengailemaan Tampereen kuorofestareilla ja retkeilemään siitä käsin Seitsemisen kansallispuistossa. Olen suunnitellut retkeilyreittejä viikkotolkulla ja nyt, taas yksi flunssa uhkaa muuttaa suunnitelmia!

On noita tauteja ja terveyshaittoja ollut. Töiden alettua saldona 1. polyyppi äänihuulissa, 2. picornavirus, 3. inluenssa A, 4. keuhkokuume, 5. joku määrittelemätön virus ja nyt 6. tämä toistaiseksi määrittelemätön virus.

Lisäksi vielä alati jatkuvat rakkovaivat (7), jotka nyt uusimpien tutkimusten mukaan saattavatkin kuitenkin olla limakalvojen käänteishyljintää! Viime syksynä hematologi oli vielä sitä mieltä, että ei kuulosta käänteishyljinnältä ja siitä on kestänyt näin kauan, että olen päässyt urologin tutkimuksissa siihen pisteeseen, että rakko on tähystetty ja siellä on löydös, joka voisi kaikesta huolimatta sopia käänteishyljintään. Nyt vain täytyy vielä odottaa hematologin kannannotto urologin lähetteeseen. Yhtä pallottelua tämä asiantuntijalta toiselle lähettely!

Joskus näissä selvittelyissä kestää kauan, tämä on kyllä jo vähän luvattoman kauan. Toivoisin todellakin, että tähän vaivaan löytyisi jokin apukeino, pahimmassa tapauksessa sellaista ei kuitenkaan ole. Ihon käänteishyljintään voi aina laittaa kortisonivoidetta (ihonkin käänteishyljintä on nyt vähän aktivoitunut, mutta pysyy toistaiseksi kurissa lääkärin määräämällä Protopic-voiteella), mutta limakalvon käänteishyljintä voi olla kinkkisempi hoitaa. Ihan helpolla en haluaisi käänteishyljinnän estolääkitystä ja kortisoniakaan aloittaa, koska niistä seuraa sitten omat ongelmansa, mm. vastustuskyvyn lasku.

Mutta on tämäkin pirullinen vaiva. Laskin kerran, että vietän vuorokaudesta yli tunnin vessassa tai etsien mahdollista pissapaikkaa. Käyn 24 kertaa vuorokaudessa pissalla ja olettaen, että toimitukseen menee keskimäärin kolme minuuttia, niin tuloksena on noin 70 minuuttia. Se on aika paljon se. Olisi sillekin ajalle muuta käyttöä.

Kaikkeen valitettavasti tottuu, myös kipuun ja epämukavuuteen. Olen vähän turhan huono valittamaan, joten ehkä siinäkin syy, miksi asia ei ole edennyt. Lykkään liian helposti sellaista, minkä kanssa pärjään. Ehkä se ajatusmalli on jotenkin sellainen, että vertaan liiaksi tätä "pikkuvaivaa" kaikkeen siihen, mitä syövästä tai allogeenisesta kantasolusiirrosta olisi voinut tapahtua tai olisi voinut seurata. Olen kuitenkin elossa ja pystyn elämään suhteellisen normaalia elämää. Ja olen oikeasti selvinnyt toistaiseksi aika vähällä, kun olen muiden saman kokeneiden taivalta seurannut.

Ehkä pitäisi kuitenkin vielä tavoitella sitä täydellistä terveyttä eikä sopeutua elämään näiden vaivojen kanssa? Kumpi on parempi tapa katsoa asiaa - lasi puoliksi tyhjä vai lasi puoliksi täynnä?






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...