Siirry pääsisältöön

Valoa tunnelin päässä
Kevään kiireistä on ollut se hyöty, että olen onnistunut melkeinpä unohtamaan koko verisyövän olemassaolon! Paino sanalla melkein.

Viimekertaisen päivitykseni jälkeen sain onneksi huojentavia uutisia ja sen jälkeen on taas mentykin tukka putkella. Selvisin siis säikähdyksellä, ainakin tällä kertaa. Lääkärin mielestä verisyövän uusimisesta ei tuossa kohta kuukauden takaisessa yhden veriarvon heilahtamisessa ole kysymys, jotakin muuta on nyt käynnissä luuytimessä. Ja se taas puolestaan on normaalia, kun allogeenisesta kantasolusiirrosta on hieman yli vuosi aikaa ja elimistön uusittu puolustusjärjestelmä edelleenkin kehittyy.

Vaan tänään oli jo uudet labratestit ja ensi viikolla lääkärin vastaanotto eli nyt alkaa taas armoton jännitys. Onneksi töissä on edelleen haipakkaa, joten tuskin ehdin nyt näitä tuloksia etukäteen märehtiä.

Tällä viikolla olen iloinnut siitä, että pitkän ja tautisen talven jälkeen on todellakin koittanut kevät. Olen pitkästä aikaa tuntenut olevani terve. Terve on tietysti suhteellinen käsite tässä tilanteessa, mutta silti: helmikuun jälkeen minua on piinannut influenssa, keuhkokuume ja sitten vielä joku nimeämätön räkätauti,  nyt vihdoinkin tunnen olevani jälleen täynnä virtaa enkä työpäivän jälkeen vain koomaile sohvalla, vaan olen jaksanut käydä edes lyhyitä lenkkejä.

Viime viikonloppukin meni hurvitellessa! Meillä oli pitkästä, todella pitkästä aikaa perheen yhteinen miniloma. Kuopuksen harrastuksen tiimoilta vietettiin turnausviikonloppua Keski-Suomessa ja lapsillehan se oli suorastaan täydellinen reissu: pelipaikan vieressä oli tivoli, hotellissa kylpylä ja tavattiin vielä Lauri Markkanen ihka elävänä! Vanhemmille reissu oli rankka, mutta tuntui äärettömän hyvältä nähdä lasten nauttivan.

Siitä on nimittäin aikaa, kun meillä on menty lasten ehdoilla. Tämän tajusin, kun katsoin lasten aurinkona loistavia hymyjä! Syövän ehdoilla tässä on tanssittu kohta kaksi ja puoli vuotta, kun ei ole ollut mitään muuta mahdollisuutta. Jostain syvältä nousee toive, että voitaisiin nyt elää ihan tavallista elämää ja tehdä vaikka pieniäkin juttuja lasten ehdoilla ja yhdessä perheenä.

Sillä syöpä erottaa.

Syöpä jakaa perheen. Vastustuskyvyn laskettua sytostaattien seurauksena syöpäpotilas joutuu väistämättäkin varomaan mahdollisia tartuntapaikkoja. Aika monta kivaa juttua olen joutunut jättämään viime vuosina väliin, kevätjuhlista ja harrastustapahtumista lähtien. Ja kun, ainakin meidän tilaneessa, arjen pyörittäminen pitkien sairaala- ja tiukkojen hoitojaksojen aikana jää toisen vanhemman harteille, siinä ei kovin paljoa huvituksiin riitä kenelläkään energiaa. Kaikki voimat menevät selviytymiseen.

Nyt on onneksi toisin. On suunnitelmia ja yllätyksiä ajateltuna, konserttilippujakin hankittuna kesäksi. Ei sillä välttämättä ole edes väliä, toteutuvatko kaikki lopulta. Olen varmaankin onnellisimmillani juuri nyt, tässä hetkessä.


Onnellinen on hän,
joka oppii viihtymään itsensä ja 
maailmansa keskeneräisyyden kanssa.
Onnellinen on hän,
joka herää joka aamu toiveikkaana ja 
tarmokkaana tavoittelemaan
koskaan täyttymätöntä unelmaansa.

-Tommy Tabermann-Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu