Siirry pääsisältöön

Paras joululahjaOlen ollut hiljaa. On muka ollut niin kiirettä. Tai ei vaan ole ollut mitään sanottavaa, ainakaan tähän verisyöpävaiheeseen liittyvää. Tai no, ajatuksia ja tapahtumia on kyllä ollut, mutta en ole saanut niitä puetuksi kirjalliseen muotoon.

Myös syöpä on ollut hiljaa, sellaisen tiedon sain hematologilta verisyöpäkontrollista juuri ennen joulua. Ja se oli paras joululahja, juuri se mitä toivoinkin!

Elämä ympärillä ei ole ollut hiljaa! Kaikkea muuta. Niin hyvässä kuin pahassa.

Meillä on talo täynnä ääntä, on lapsia ja lasten kavereita, sisarusten välistä kinastelua. Ihanimpia ääniä ikinä! Sellaista normaalia, mikä melkein pari vuotta oli paitsiossa ja minkä puuttumisen nyt huomaa. Kun meille ei voinut infektioriskin takia tulla juuri kukaan, koskaan.

Nyt koko ajatus tuntuu jo ihan hassulta. Aina välillä havahdun jossakin arkisessa tilanteessa siihen muutokseen, mikä nyt on tapahtunut: kaupassa en piiloudu tuubihuivin taakse vastaan tulevia ihmisiä, ylipäätään käyn kaupassa silloin kun huvittaa, enkä erityisesti välttele ruuhka-aikoja. En myöskään hölvää käsidesillä käsiä kaiken koskemisen jälkeen. Niin, aivan kaiken mihin tahansa koskemisen jälkeen, vaikkapa ovenkahvan, kirjaston kirjan tai ostoskassin. Ja tunnustan, saatan nykyään uhkarohkeasti jopa vetää vessan pöntön sulkematta kantta, vaikka Hesarissakin kerrottiin, että ei kannattaisi. Tämänkin osasivat kyllä heman polilla kertoa ennen allosiirtoa, varmuuden välttämiseksi.

Sain tänä jouluna myös ensimmäiset leikkokukat vuosiin! Tarkkaan sanottuna 2,5 vuoteen. Leikkokukkiahan piti hoitojen aikana ja allosiirron jälkeen välttää itiöiden, homeiden ja sienten (sieni-infektio, nekroosi, kuolema!) takia. Tästä nautin suuresti!

Toinenkin ihana joululahja meille putkahti vähän ennakkoon joulukalenterin ensimmäisestä luukusta, nimittäin kauan toivottu koiranpentu! Alli vesikoira on ihan mahtava tapaus, todella hellyyttävä ja fiksu koiruus, jonka kanssa on mukava touhuta. Allista tulee varmasti minulle hyvä retkikaveri ja tyttärelle olisi tarkoitus kouluttaa Allista tyttärelle hypokoira eli työkoira, joka toimii apuna verensokereiden vaihteluiden tunnistamisessa. Kaikki edellytykset tällä, kohta 3kk vanhalla pennulla tuntuu olevan: oppii nopeasti uutta, on rohkea, leikkisä ja todella seurallinen!

Jos olen aivan rehellinen, olen ollut todella uupunut kuluneesta syksystä ja työstä. En osaa suhtautua työhön niin, että se nyt on vaan työtä tai rahan takii ja työasiat seuraavat kyllä kotiinkin, vähintäänkin mielessä mukana. Ja onhan tämä jatkuva tasapainottelu terveyden- ja sairaudenhoidon välillä myös kuormittavaa, vaikka kuinka sairaalassa ramppaaminen onkin keventynyt.

Tiedän ja ymmärrän, että kaikki on hyvin ja olen mennyt uskomatonta vauhtia eteenpäin. Alkuperäisen ennusteen mukaan olisin nyt vasta palaamassa töihin, kun nyt olen jo vuoden paahtanut täyttä työaikaa. Se ei ole itsestäänselvyys syöpärumban ja varsinkaan allogeenisen kantasolusiirron jälkeen, ja se tuntuu kyllä jaksamisessa.

En tiedä saako tätä sanoa ääneen, mutta sanonpa kuitenkin. Välillä kaipaan sairasloma-aikaa. Älkää ymmärtäkö minua väärin, en todellakaan kaipaa syöpää enkä sairaana olemista, vaan niitä päiviä, kun vein lapsen päiväkotiin, toinen meni kouluun, ja olin kyllin hyvässä kunnossa suunnatakseni löytöretkelle jonnekin ihan uudelle, minulle tuntemattomalle retkeilyalueelle. Se uuden suunnittelu ja ihanat ajat metsässä, ne ovat olleet minulle aivan uskomattomia, lähes taianomaisia kokemuksia tuossa muuten niin raadollisessa elämänvaiheessa.

Ehkäpä se on tämä uupumus, mikä saa tällaisia ajatuksia nousemaan mieleen.

Nyt joululomalla koetan elvyttää itseäni ja nauttia perheen kanssa olosta. Joudun pari kertaa käymään sairaalassa, en onneksi syöpään liittyen vaan hoitojen jälkiseurausten takia eli sen viheliäisen rakkovaivan vuoksi, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

Täällä siis kaikki kuitenkin melkoisen hyvin, blogia seuraaville ja huolta kantaville tiedoksi! Ihanaa joulun aikaa ihan jokaiselle!

Kommentit

  1. Onnittelut uudesta perheenjäsenestä! Meillä on jo 11,5 vuotias vesikoira Cara-rouva ja parempaa rotua ette olisi voinut valita. Ihana luonne ja vaivaton turkki. Vieläpä sopivan kokoinen.
    Oli ihanaa kuulla hematologin uutiset. Ihan parasta. Ymmärrän kyllä myös nuo ääneen lausutut mietteesi. Tajuan ne todella hyvin, kun vuosia itse sinnittelin töihin sairaslomien jälkeen. Nyt, kun olen ollut vuoden työkyvyttömyyseläkkeellä, tajuan, miten kovilla olin. Nyt on aikaa huolehtia itsestä, ystävyyksistä ja perheestä ihan eri lailla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta