Siirry pääsisältöön

Outo tunneYritän pitää henkisesti kiinni kesästä, vaikka syksyn merkit rutiineineen pyörivät jo ilmassa. Sataa ja tuulee. Koulu on alkanut. Lapset harrastavat iltaisin. Herätään taas ihmisten aikoihin ja eletään säädyllisesti kellon kanssa. Olen palannut loman jälkeen töihin.

Töiden alkaminen ei ollut niin kamalaa kuin kesällä pelkäsin. Viime kevään infektioputkesta jäi ahdistus. Ei ollut kivaa olla töissä sairaana tai puolikuntoisena. Ei ollut kivaa olla myöskään sairaslomalla. 

On tuntunut erityisen hyvältä huomata, että kunto on kohonnut kesän aikana ja jaksaminen on aivan eri tasoa kuin ennen lomaa. Ja kun jaksaminen on kohdillaan, on töissä suorastaan kivaa! Jaksan innostua ja toivottavasti innostaa muitakin. Mun työn luonteeseen kuuluu toisten innostaminen ja oma jaksaminen on siinä aika lailla avainasemassa.

Olen saanut olla pari kuukautta terveenä, se taitaa olla kaiken hyvinvoinnin alku ja juuri. 

Muuten mikään ei ole juurikaan muuttunut. Olen käynyt kesällä viikottain sellaisessa Gepa-huuhteluhoidossa tämän pissavammani kanssa. Valitettavasti se ei ole auttanut niin paljon kuin toivoin, mutta ehkä vähän kuitenkin. Jos ennen kävin 24-30 kertaa vuorokaudessa vessassa, niin nyt ehkä 20-24. Ja pahoja kipukohtauksia on ollut vähemmän, eli jotakin kuitenkin.

Sain kesällä vessapassin, mutta en ole käyttänyt sitä vielä kertaakaan. Sen pelkkä olemassaolo kuitenkin helpottaa stressiä, sillä jos joutuisin hädissäni menemään vaikka inva-vessaan ja minua siitä paheksuttaisiin, voisin vilauttaa passia eikä tarvitsisi syyllistyä. Ainakin kuvittelen niin. 

Syöpäkontrolli oli viimeksi toukokuussa. Ensi viikolla menen pitkästä aikaa labroihin ja kuukauden päästä hematologi lähettää minulle kirjeen tuloksista! Aikamoista! Toivotaan, että osaa kirjoittaa ymmärrettävästi.

Iho-oireita on aina silloin tällöin. Kaulalla, silmien ympärillä, niskassa ja käsivarsissa. Ne lienevät nyt krooninen vaiva. Kolikkoihottuman tyyppiset laikut ilmestyvät yhtäkkiä, kutisevat ja kirvelevät. Joko se on käänteishyljintää, atopiaa tai sitten allerginen reaktio. Hydrokortisonivoide tai takrolimuusi-voide auttaa pahimmassa vaiheessa. Olen jättänyt ruokavaliosta rakastamani siemenet ja pähkinät pois, koska olin aistivinani jotakin yhteyttä niiden kanssa. Tarkkailen tilannetta.

Eilen matkalla töistä kotiin havahduin outoon onnen tunteeseen. Keskellä tätä arkea ja pyöritystä on ihan hyvä olla.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu