Siirry pääsisältöön

Vahvasti elossa


Kyllä kaikki järjestyy. Asioilla on tapana järjestyä.

Tällaisia ihmiset sanovat usein ja kyllähän se kivalta kuulostaa, lohdulliselta. Olen vaan jäänyt miettimään, että mitä se oikeasti tarkoittaa? Että jos syöpäselle sanotaan, että asioilla on tapana järjestyä, niin mitä sillä halutaan sanoa?

Tässä mun tilanteessa se voisi tarkoittaa, että paranen (paras vaihtoehto ja uskon, että tätä ne toivovat), jään kroonisesti sairaaksi (mutta elän) tai että kuolen hoidon eli käänteishyljinnän tai infektion seurauksena. Viimeksi mainittu tarkoittaa, että asiat eivät kyllä sitten järjestyneet juuri minun toivomallani tavalla, mutta epäilemättä maailmankaikkeus jatkaa kulkuaan ja ihmiset elämäänsä ja jossakin vaiheessa myös läheisten elämässä kaikki asettuu paikoilleen eli järjestykseen, tavallaan. Mulla on niin hyvä mies, että se pitää kyllä lasten maailman kasassa, sitä en epäile ollenkaan.

Yksi tuttu kysyi joku aika sitten, että ollaanko me valmisteltu lapsia kuoleman mahdollisuuteen. No ei kyllä todellakaan olla! Miksi pitäisi? Kyllä 6 ja 9 -vuotiaat tietävät, että ihmiset kuolevat ja että syöpäänkin voi kuolla. Eihän me päästäisi ovesta edes kauppaan, autosta puhumattakaan, jos sellaista ajatusta lähdetään ruokkimaan. Yhtä suuri järkytys kuolema on yllätyksenäkin, turha stressata etukäteen pienten mieltä sellaisella, mitä ei sitten ehkä tässä yhteydessä kuitenkaan tapahdu, kun todennäköisyydet ovat kuitenkin selviytymisen puolella.

Olen huomannut, että ihmisten on vaikea suhtautua tilanteeseen, joka ei ole ratkennut suuntaan tai toiseen eli tyyppi ei ole joko parantunut tai kuollut. On helpompaa kohdata tilanne, joka on jo selvä. Keskellä prosessia oleva elää ikään kuin välitilassa eikä kuulu oikein mihinkään, ei ainakaan työtätekevien ja terveiden yhteiskuntaan. Elävien maailmaan sentään! Itse koenkin olevani vahvasti elossa, se on se päällimmäisin tunne ja kokemus koko sairauden ajalta.

Sussa on kyllä sisua siihen!
Niinkin mulle on kerran sanottu. Ihan silloin alussa, kun kerroin diagnoosista. Ja se tuntui todella hyvältä. Maistelen tuota lausetta usein. Siitä tulee sellainen olo, että no niin onkin! Mussa on todellakin sisua vaikka mihin, myös tähän!

Luin Maaret Kallion kolumnin Miten eläisit juuri nyt, jos tietäisit kuolinpäiväsi?


Elämää ei tule koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Ihminen, joka muistaa kuolevansa, uskaltaa rohkeammin myös elää.

Viikko aikaa osastolle menoon. Välillä käy dramaattisesti mielessä ihmisiä tavatessa, että olikohan tämä nyt viimeinen kerta, kun nähdään? Mitäköhän tuli sanottua? Todennäköisesti ihan taas perus diipadaapaa. Ei tainnut suusta tulla mitään kuolemattomia "viimeisiä sanoja", kultajyviä - tälläkään kertaa.

Sen kuoleman mahdollisuuden olen tässä vuoden aikana tiedostanut, mutta kyllä me ystävien ja läheisten kanssa tavatessa ja erotessa lähdetään siitä, että kohta taas tavataan ja juttu jatkuu niin kuin ennenkin, siitä elämän ja paranemisen mahdollisuudesta. Siihen tähdätään ja eletään rohkeasti.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu