Siirry pääsisältöön

Onneksi en ole ainutlaatuinen!


Äiti, kuka se on, keltä sä saat niitä uusia soluja? Tunnetaanko me se?

Kantasolujen luovuttaja on ollut meillä viime aikoina paljon mielessä ja keskusteluissa. Kuka, millainen ihminen? Onko hänellä lapsia vai onko nuori ja vapaa? Miksi hän haluaa luovuttaa kantasoluja? Onkohan joku hänelle rakas ja läheinen sairastunut verisyöpään?

Kiitollisuuden tunne on ihan käsittämätön. Lähetän tälle kantasolujen luovuttajalle ja hänen läheisilleen päivittäin telepaattisesti lämpöisiä ajatuksia, toivotan kaikkea hyvää sinne, missä on ja elää.

Saan tietää luovuttajasta vain sukupuolen ja veriryhmän. Luin sattumalta Oma kanta -palvelusta, että luovuttajani on samaa sukupuolta oleva henkilö. Veriryhmää en tiedä, mutta se selviää ajallaan, sillä kantasolusiirron jälkeen veriryhmä saattaa muuttua luovuttajan veriryhmän mukaiseksi. Muutos tapahtuu yleensä noin 3 kuukauden päästä kantasolusiirrosta. Niin kauan vie aikaa näille uusille soluille alkaa toimia uudessa ympäristössään eli minun elimistössäni.

Muutama tuttu sanoi viime keväänä, että voisi luovuttaa kantasolujaan, jos saisi luovuttaa suoraan minulle. Kantasolurekisterin sivuilta luin, että tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä. Anonyymiys on kuitenkin tärkeää, ettei syntyisi mitään painostusta, kiitollisuudenvelkaa tai syyllisyyttä (jos esimerkiksi siirre ei toimisikaan ja saaja menehtyisi).

Oman autologisen kantasolusiirtoprosessin jälkeen tiedän jotakin siitä, mitä kantasolujen luovuttaja käy läpi. Mitään ihan hirveitä operaatioita hänelle ei tehdä, mutta hän joutuu kyllä jonkin verran kokemaan epämukavuutta ja esimerkiksi nuo kantasoluja verenkiertoon lisäävät pistokset, joita ennen kantasolujen keräystä pistetään, voivat aiheuttaa luustokipuja (vähän niin kuin olisi kuumetta). Töistä täytyy olla noin viikko sairaslomalla, sairasloma kyllä korvataan. Verikokeita otetaan ja tutkimuksia tehdään. Itse keräys kestää afereesilaitteessa n. 5 tuntia ja sen jälkeen olo palautuu nopeasti täysin normaaliksi. Mitään erityistä riskiä toimenpiteessä ei ole luovuttajalle. (Lähde: Kantasolurekisteri ).

Jonkunlainen kokemus ja ajatus tämän merkityksestä täytyy sellaisella ihmisellä olla, joka kantasolujen luovuttajaksi ryhtyy. On melko vaivatonta lahjoittaa vaatteita tarvitseville tai rahaa keräykseen ja sekin on arvokas tapa auttaa, mutta siinä ei välttämättä laita itseään samalla tavalla likoon kuin kantasolujen luovutusprosessissa. Verenluovutus ja kantasolujen luovutus ei maksa kenellekään mitään, eikä tarvitse olla rikas voidakseen auttaakseen ihmistä ja tämän lähipiiriä. Voi todella konkreettisesti pelastaa ihmisen hengen. Jonkun lapsen, veljen, äidin, sisaren, isän... Ja moni tässä välillä niin kyynisessä ja kovassa maailmassa haluaa niin tehdä! Se vetää aivan käsittämättömän nöyräksi.

Tässä kohtaa olen myös onnellinen siitä, että en olekaan niin kovin ainutlaatuinen. Jos nimittäin olisin, ei minulle välttämättä olisi löytynyt sopivaa luovuttajaa. Mutta minulle on olemassa tällainen kudostyyppikaksonen jossain!

Solutasolla kysymys on kahden kaupasta eli miten minun elimistöni ottaa vastaan nämä uudet solut ja miten luovuttajan kantasolut suhtautuvat vieraaseen ympäristöön (minun elimistööni). Että ei hirveätä vihamielisyyttä syntyisi. En voi tähän vaikuttaa itse millään tavalla, mutta silti mielikuvissani toivotan nuo uudet kantasolut lämpimästi tervetulleiksi uuteen kotiinsa. Ainakin se lievittää omaa pelkoani ja lisää toiveikkuuttani siirron onnistumisen suhteen.

Olo on vähän niin kuin olisin keskellä scifi-elokuvaa! Lääketiede pystyy aiempien aikojen mittapuulla melkoisiin ihmeisiin. Olen keskellä prosessia, jonka (onneksi!) vain harva kokee ja se on myös uskomatonta ja jännittävää! Ja maailmassa on lämpöä, rakkautta ja välittämistä.

Kaikki voi mennä hyvinkin. Ihmeellisiä asioita tapahtuu.


@Pixabay


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu