Siirry pääsisältöön

Tekemisen puutetta




Syyskuu on täällä taas ja karvan verran vaille kuukauden olen nyt kantasolusiirron jälkeen ollut kotona. Kuntoutuminen etenee sellaisella yksi eteen, kaksi taakse -askelella: aina puuhapäivän jälkeen iskee julmettu väsymys ja saatan nukkua useamman tunnin päivänokoset. Jos kuukauden takaiseen kotiinpaluupäivään vertaa, niin enää ei kuitenkaan pitsapohjaa kaulitessa tarvitse käydä sohvalle lepäilemään, edistystä!

Mieli on ihmeellinen juttu. Fyysisen olon vähitellen normalisoituessa ja kotona olon onnea eli perusarkea nauttiessa on älyllisten/ ammatillisten haasteiden kaipuu ja olemisen tylsyys alkanut nostaa päätään. Kun on kolmisen viikkoa maannut sairaalassa ja katsonut töllöä, tuntuu nyt siltä, että kiitos riittää tätä sorttia (sanoo hän, vaikka juuri ahmi useamman kauden Game of Thronesia tallenteelta putkeen...).

Niinpä selailin toiveikkaana useammankin eri yliopiston Avoimen puolen kurssitarjontaa. Löytyisikö sieltä ratkaisu? Ei löytynyt. Vaikka siellä oli jos jonkinlaista verkkokurssia tarjolla, ei sieltä löytynyt minua innostavaa. Siis sellaista, että jaksaisin roikkua verkkoluennoilla ja yksinäni lukea sekä pakertaa tehtäviä kotona. Kaikki vähänkin kiinnostavat kurssit sisältävät lähiopetusta ja useimmiten myös (minusta) mielekästä yhteistoimintaa ja juuri sellaiset on tältä syksyltä kielletty. Ei edes konsertteja, teatteria, massatapahtumia ainakaan sisätiloissa ainakaan puoleen vuoteen.

Kantasolusiirron jälkeen kun on vastustuskyky kauan alhaalla ja siksi näin. Myös rokotusten sekä sairastettujen tautien antama suoja pöpöille on kadonnut eli jossakin vaiheessa rokotusohjelma kohdallani alkaa uudestaan, mutta ei ihan vielä. Nämä ovat myös ne syyt, miksi eivät päästä minua vielä töihin. Ja sinne olisi kyllä jo kieltämättä hinku.

Mielekkään tekemisen lisäksi kaipaan erityisesti yhteisöllisyyttä ja sosiaalista toimintaa, vuorovaikutusta toisten kanssa. Tässä on taas tullut todettua, että en turhaan ole ammattiani valinnut, enkä todellakaan ole mikään introvertti tutkijaluonne. Ripauskin sellaista tekisi tässä elämäntilanteessa kyllä hyvää.

Mietin, että olenko nyt sitten henkisesti laiska. Morkkis iskee. Laiska olen tavallaan kyllä aina ollut, olen hyvä olemaan, mutta se on ollut tarpeellista vastapainoa sille aikaansaavalle työ-/ opiskeluminälle. Nyt, kun tuota toista osa-aluetta ei ole tässä tasapainottamassa, turhautuminen valtaa alaa.

Onneksi tähänkin löytyy netistä kaikenlaista lohdullista luettavaa:

Jos sinussa on hieman sohvaperunan vikaa, istut mielelläsi tuijottaen eteesi ja kierrät kuntosalin sisäänkäynnin kaukaa, asiasi voivat olla aika hyvin. Florida Gulf Coast -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan laiskuudella ja korkealla älykkyydellä saattaa olla yhteys. Tieku.fi: Laiskuus voi olla merkki älykkyydestä


Ystävät yrittävät lohduttaa sanomalla, että nyt pitää keskittyä tähän kunnon kohotukseen ja omaan hyvinvointiin. Mutta onhan tämäkin osa hyvinvointia. Toki keskityn myös perheeseen ja nautin siitä, että minulla on enemmän aikaa olla lasten kanssa. Tiedostan sen, että jos tässä vaikka olisikin jostakin syystä käsillä elämäni viimeiset ajat, niin tämä yhdessäolo on siinä puntarissa tärkeintä ja merkityksellisintä. Mutta silti. Haluaisin innostua ja upota johonkin aiheeseen.

Olen koettanut kehitellä lääkkeeksi kaikenlaista pientä. Työhöni liittyen olen esimerkiksi ryhtynyt nuotintamaan biisejä kollegojen iloksi. Olen myös asettanut itselleni tehtäväksi kuunnella joka päivä jotakin uutta musiikkia ja tutustua uusiin artisteihin/ säveltäjiin/ tekijöihin ja ajankohtaisiin kirjoihin. Jotenkin vaan tuntuu, että tämä ei ihan riitä. Etsintä siis jatkuu.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu