Siirry pääsisältöön

Kadonneen lihaksen metsästystä ja lääkeaineallergiaa

Ihmettelen tätä nollakuntoa. Että miten heikkoon kuntoon sitä pääsee, kun 3 viikkoa möllöttää ja makoilee sairaalassa. Lihakset (siis se mitä niistä on jäljellä) ovat pelkkää tärisevää hyytelöä pienessäkin ponnistelussa. Ja pienellä ponnistelulla tarkoitan vaikkapa kattilan kaivamista alakaapista. En suosittele tällaista ihmiskoetta kenellekään.

Aloitin kevättalvella harjoittamani jooga-ohjelman (Yoga with Adriene: 30 Days of Yoga) alusta muutama päivä sitten ja olemattomat lihakseni ovat nyt kireinä ja kipeinä ihan ennennäkemättömällä tavalla. Uskottava on, että liike tekee hyvää vaikka nyt tuntuukin pahalta. Koetan keskittyä nyt lihashuoltoon, jos vaikka saisi polvi- ja jännekipuja taltutettua ennen kuin tuo aerobinen kunto kohoaa ja vauhti vie mennessään (mistä ei kyllä ihan heti ole pelkoa, kun tänään juuri tein 2 km pituisen kävelylenkin ja ylämäessä oli vielä pysähdyttävä hengittelemään).

Vaikka välillä meinaa usko kunnon kohoamiseen loppua ja ihmetys heikkoudesta valtaa mielen, niin henkisesti pienikin liikkuminen on tehnyt erittäin hyvää! Kaipasin sairaalassa ilmastointilaitteen puhistessa raikasta ilmaa, tuulta ja sateen hajua, ja nyt nautin siitä vaikka sitten istumalla takapihan terassilla. Metsään en ole vielä mennyt, mutta ehkä ensi viikolla. Tässä lähistöllä on pieni, noin 1,3 km pituinen metsäreitti, jos vaikka sinne suuntaisin alkuun.

Viikko sitten kasvojen ja kaulan iholle ilmestyi yhtäkkiä punoittava ja karmeasti kutiseva ihottuma. Allerginen reaktio jollekin lääkeaineelle, vaikka ei minulla nyt estolääkityksen (keuhkokuumeen estoon Cotrim forte ja vyöruusun estoon Acyrax) lisäksi juuri muita lääkkeitä olekaan ollut käytössä. Soitin tietysti hematologille ja mietittiin, mitä tehdä. Cotrim Forte jätettiin pois ja sen tilalle aloitetaan ensi viikolla kerran kuussa inhaloitava estolääke. Menen siis sairaalaan hengittelemään tuota "sumua". Keuhkokuume on yksi pahimmista riskitekijöistä kantasolusiirron jälkeen, siksi sen vastustaminen elimistön oman vastustuskyvyn ollessa alhainen on niin tärkeää.

Suun sammaksen hoitoon määrätyt imeskelytabletit lopetettiin myös (jee!) ja niiden sijaan nautiskelen sitruunasta puristamaani mehua, sitruuna on sammakselle myrkkyä. Imeskelytablettien lopettamista hihkuin ääneen! Jokaisen ruokailun jälkeen nimittäin piti imeskellä yksi tabletti, jonka mällystämiseen saattoi kulua 1t 15min! Ja maku aiheutti suorastaan pahoinvointia. Sitruuna on toiminut hyvin, samoin sitruunan ja inkiväärin makuinen vihreä tee tuntuu myös vaikuttavan.

Yksi lääke siis käytössä tällä hetkellä, hyvä näin! Pääsee kroppa puhdistautumaan sytostaateista, kortisoneista ja muista aineista paremmin. Ja kun siihen vielä lisää kävelyä ja keuhkojen tuuletusta raittiissa ilmassa, niin eiköhän tämä kone tästä vähitellen käynnisty!



@Pixabay


Kommentit

  1. Täällä kans kärsittiin ja kärsitään polvi- ja jännekivuista. Nyt ovat jo vähän helpottaneet, kun oon kuntoa saanu paremmaksi. Polvikipuja huomaan olevan enemmän silloin kun nestettä kerääntyy kroppaan.
    Kortisooni ainakin vei mun vaivoin juoksulenkeillä (ennen sairautta) saadut lihakset ja loppuhuipennus sitten se sairaalassa viikkoja makoilu. Ei se sängyn ja vessan välin kulkeminen oikein riittäny lihaksien ylläpitoon, vaikka alituiseen siellä vessassa saikin hyppiä.
    Kotiin kun pääsin sairaalasta niin hyvä pakollinen treeni tuli siitä, että makuuhuone on yläkerrassa ja keittiö alakerrassa. Portaiden kävely oli ensin aika tuskallista mutta nopeasti sai jalkoihin voimaa siitä.
    Mulla menee estolääkityksenä keuhkokuumeen estoon Cotrim forte ja vyöruusun estoon Valtrex. Näistä ei oo tullu nyt mitään allergiareaktiota (täytyy koputtaa puuta), mutta eristyksessä ollessa tuli kahdesta antibiootista allergiareaktiot.
    Kiitos taas vinkistä: sitruunaa sammaksen hoitoon , se oli mulle uus tuttavuus. Puolukka- ja karpalomehukin pitäis olla toimivaa...

    Kyllä se kone sieltä käynnistyy ja vauhti kiihtyy :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu