Siirry pääsisältöön

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää.

Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää.

Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannattaa kysyä suoraan omalta lääkäriltä.

Inkivääri, kurkuma ja valkosipuli

Ennen tätä AVA-ruokavaliota, josta kirjoitin viimeksi, tein runsaasti raakapuuroja ja vihersmoothieita, joihin lisäsin tuoretta inkivääriä. Joskus myös tuoretta kurkumaa ja ripauksen mustapippuria, jonka sisältämä piperiini tehostaa kurkumiinin terveysvaikutuksia.


Raakapuuro: 1/2 banaani, 1dl kaurahiutaleita, 1 dl pakastemarjoja valinnan mukaan, inkivääriä n. 1cm, pellavan- tai chiansiemeniä, n. 1dl mantelimaitoa ja blenderiin! Päälle mantelilastuja ja vadelmia tai pensasmustikoita.


Tuolle ihanalle tuorepuurolle (kelpasi koko perheelle!) jouduin nyt sanomaan heipat ja uuden ruokavalion myötä aamupalani ja aamupalojeni vaihtuvat kaurapuuroon sekä kypsennettyihin marjoihin tai munakkaaseen höyrytetyn pinaatin, lehtikaalin ja tomaatin kanssa, olen mehustimellani tehnyt inkivääri-sitruuna-mehua, jota nautin pikkuisen päivän mittaan.

Inkivääri lisää vastustuskykyä ja se saattaa vähentää pahoinvointireaktiota sytostaatteihin. Itse olen koko hoidon ajan käyttänyt tuoretta inkivääriä enkä ole juurikaan pahoinvoinnista kärsinyt, toistaiseksi...

           Tiesitkö tämän inkivääristä?

Ja kuten aiemmin kerroin, niin seuraan jonkun verran myös kihtipotilaiden ohjeita, juuri munuaisten toiminnan takia, ja siihen liittyen hyvä linkki inkiväärin ja kurkuman vaikutuksista tulehdustilaan on tämä Reijo Laatikaisen blogikirjoitus Nivelvaivat ja ruokavalio.

Valkosipuli on tietenkin mukana kuvioissa! Sitä lisään kaikkeen mahdolliseen tuoreena, ruisleivän päälle avokadon kanssa, kukkakaalipaistokseen ja ihan mihin vaan. Välillä tässä kortisonin vaikutuksesta närästys iskee ja silloin turvaudun valkosipulikapseliin. Valkosipulin terveysvaikutuksista kaikki lienevät jo kuulleet, mutta tuossa linkissä vielä yksi kooste aiheesta.

Vehnänoras

Vehnänorasmehu kuuluu päivittäiseen vastustuskyky-ohjelemaani. Tällä hetkellä tuore vehnänoras tai itse kasvattaminen eivät ole vaihtoehtoja mullan välttelyn takia, mutta vehnänorasjauhetta saa kaupoista. Lisään siis jauheen veteen ja puristan tuoretta sitruunaa päälle.

Ravintolisäwiki- sivustolla kerrotaan vehnänoraan vitamiinirikkaudesta ja vaikutuksista näin, ja arvaattekin varmaan mikä lause kuulostaa korvassani kauneimmalta :

Klorofylli (lehtivihreä) torjuu bakteereja sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Vehnänoras tehostaa valkosolujen muodostusta ja vaikuttaa edullisesti vastustuskykyyn sekä happo-emästasapainoon. Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetukseen ja suoliston puhdistukseen sekä tukemaan painonpudotusta. Vehnänoras on antibakteerinen, se tasapainottaa suolistoflooraa ja neutraloi haitallisia aineita sekä puhdistaa maksaa.

Vitamiinit

Apteekin vitamiinituotteet ovat sallittuja, koska niiden tarkat sisällöt ja pitoisuudet tiedetään. Myös multivitamiini olisi sallittua, mutta otan sen käyttöön vasta nyt tämän ruokavaliomuutoksen tultua käyttöön.

Syön D-vitamiinia, jonkin verran yli suositusrajojen. Sädehoidot ja itse tämä syöpäkin vaikuttavat luustoon ja D-vitamiinipitoisuuteen sekä kalsiumiin, joten kalsium-lisä tuli ihan lääkärin määräyksestä.

B-vitamiini ja magnesium helpottavat sytostaateista ja solumyrkyistä aiheutuvia neuropatia-oireita, nykimisiä sekä lihaskramppeja, joten niitä nappaan joka päivä.

Maitohappobakteerit

Suoliston tasapaino on yksi tärkeimmistä asioista vastustuskyvyn kannalta ja sen takia käytän maitohappobakteeritabletteja ja maitotuotteissa probioottituotteita, lähinnä luonnonjogurttia kohtuudella, koska liiallisella käytöllä puolestaan on joku alentuneen vastustuskyvyn omaava saanut itselleen maksavaivoja. Eli kohtuus kaikessa!

Jos voisin, niin edelleen nauttisin hapankaalia, se olisi suoliston toiminnan kannalta ihanteellista ravintoa, mutta nyt sekin on arveluttavian listalla, kun valmistetaan hapattamalla eikä kypsentämällä.

Seleeni, sinkki C-vitamiini

Nämä pyrin saamaan ravinnosta. Seleeniä saan pähkinöistä ja siemenistä, mutta että niitä ei tulisi ihan liikaakaan napsittua, on varalla myös purkkiseleeniä. Sinkkiä on kaapissa flunssaoireiden varalta.

C-vitamiinin kanssa olen hieman varuillani, sillä useilla englanninkielisillä verisyöpää koskevilla sivustoilla on tutkimusviitteitä, joiden mukaan C-vitamiinilla on samankaltainen vaikutus minulla käytettyyn solumyrkkyyn kuin vihreän teen sisältämä EGCG-yhdisteellä. Tuo yhdiste siis sitoo syöpälääkettä itseensä ja siten heikentää sen vaikutusta. Syövän ehkäisyssä tämä samainen yhdiste on aivan loistava juttu eli vihreällä teellä on oikein hyviä vaikutuksia siinä kohtaa, mutta syöpähoitojen aikana ainakin itse olen valinnut varovaisen linjan kaiken hoitoa hidastavan tai estävän kanssa.

Rautajuoma

Vitamiinijuomaan (Flora Vital, Kreuterblutsaft ym.) sain myös lääkäriltä luvan. Siinä vaiheessa hemoglobiinitasoni olivat vielä anemiarajalla ja koska olen ennemmin kokenut raudan imeytyvän nesteenä paremmin, halusin kokeilla tätä. En tiedä onko siitä ollut sanottavammin hyötyä, koska sytostaattihoitojen alettua helmikuuss hemoglobiiniarvoni joka tapauksessa romahtivat ja minulle annettiin verensiirto, jonka jälkeen hemoglobiini on pysynyt jopa parempana kuin koskaan terveenäkään ollessani! Olen siis käyttänyt tätä välillä ja välillä se on nyt ollut tauolla.


Tässä nyt joitakin omia ratkaisujani, tekemiäni valintoja. Vaikeaahan näiden kaikkien vaikutusten selvittely on ja uskon, että se terveellinen ruokavalio pohjalla on paras ratkaisu, mutta tarvitsen nyt kaikki mahdolliset tehosteet käyttöön, koska elimistöä kuormitetaan aika tavalla kovalla lääke- ja kemikaalicocktaililla.

Netti on pullollaan mielipiteitä ja uskomuksia, olen siellä lueskellut yhtä sun toista ja kuullut kaikenparantavista rohdoksista. Olen myös saanut paljon kiinnostavia vinkkejä useilta eri tahoilta. Kunhan tämä sytostaattihoitokierros loppuu ja mikäli lääkäriltä lupa heltiää, niin laajennan varastoani tarpeen mukaan. Minua ei haittaa, jos ajatukseni leimataan uskomuksiksi, koska oma uskomukseni on, että se mitä itselleni kerron, vaikuttaa siihen, miten siihen reagoin ja miten voin. Jos siis uskon, että valkosipuli auttaa, niin se vaikuttaa mieleeni ja kehooni.

Toistaiseksi nämä valinnat ovat kohdallani toimineet hoitojen rinnalla hyvin eli itse voin niin hyvin kuin mahdollista ja hoitotulos on tällä hetkellä paras mahdollinen eli ainakaan mitään haittaa näistä ekstroista ei kohdallani ole ollut.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu