Siirry pääsisältöön

Kevyitä pohdintoja elämästä ja kuolemasta

Mitä ihminen katuu kuolinvuoteellaan? Muuttaisitko jotakin elämässäsi, jos tietäisit kuolevasi pian?

Törmäsin Hidasta elämää -sivustolla Sanna Wikströmin kirjoitukseen Kuolinvuoteella kadutaan eniten, ettei tullut hidastettua. Se pohjaa sairaanhoitaja Bronnie Waren listaukseen asioista, joita ihmiset kuolinvuoteellaan eniten katuvat.  Näitä ovat listan mukaan


  • ettei ollut rohkeutta elää omaa elämää
  • että tuli oltua niin paljon töissä
  • ettei uskaltanut näyttää omia tunteitaan
  • ettei tullut oltua yhteydessä ystäviin
  • ettei ollut rohkeutta olla onnellinen



Pixabay



En ole ihan vielä kuolinvuoteellani, ja jos se minusta riippuu, pysyn sieltä kaukana kauan, mutta kieltämättä tämä syöpä ja edessä olevat koettelemukset tuovat ajatuksen elämän rajallisuudesta normaalia oman elämän häivähdyksenomaista punnintaa lähemmäksi. 

Onko minulla ollut rohkeutta elää omaa elämääni? Juu, kyllä. Omat valinnat on tullut tehtyä, joskus vastoin läheisten odotuksia, joskus olen jopa itsenikin yllättänyt. Tämän sairauden, tai nimenomaan paranemisen kanssa, on tullut pohdittua myös sellaista käsitettä kuin "terve itsekkyys". Sain nimittäin eräältä aiemmin lymfooman sairastaneelta ihan alkuvaiheessa suoran neuvon olla itsekäs. Se on osoittautunut haastavaksi, kun huomaan jatkuvasti yrittäväni luvata asioita nimenomaan perheelle. Haastavaa ei ole lupaaminen, vaan sen tunnustaminen, että en voi tietää jaksanko iltapäivällä, illalla, huomenna. On vain se nyt-hetki ja jos porukassa on 4 muuttujaa, niin sekin hetki on jo erilainen kaikille.

Kadunko töissä viettämääni aikaa? En. Olen saanut tehdä työtä, jota rakastan, ja se on suuri etuoikeus! Haluan päästä takaisin töihin! Olen myös uskaltanut tehdä isoja muutoksia ja vaihtanut työpaikkaa, kun se on tuntunut mielekkäältä. Jos tämä kaduttaa, niin jokin ei ehkä ole tasapainossa: työn ja muun elämän välinen suhde.

Olenko uskaltanut näyttää omia tunteitani? Tässä on kieltämättä haasteita, vaikka ekstrovertti olenkin. Kuinka aidosti osaan välittää sen todellisen ajatuksen tai tarpeen siellä alla peittämättä sitä happamuuteen, nauruun tai johonkin muuhun valeasuun? Että osaisin ilmaista tunteeni rakentavasti ja ennen kaikkea rakastavasti, siinä on aina kasvunvaraa. Rakkaus ja ilo ovat tärkeimmät, ne mistä haluaisin läheisten minut muistavan.

Olenko ollut yhteydessä ystäviini? Jaa-a, olen ja en. Kiireiset ruuhkavuodet, kaikki tuntuvat asuvan vähän kaukana... Toisaalta koen, että aidot ystävyyssuhteet ovat sellaisia, joihin voi aina palata ja tarina jatkuu.

Onko minulla ollut rohkeutta olla onnellinen? Jos ei, niin sen este olen vain minä itse. Muita ihmisiä tai kohtaloa on turha syyttää, vaikka välillä tekisi mielikin. Jos miettii kysymystä parisuhteen kautta, niin yhtäkkiä se tiskikoneen täyttäminen väärin ja moni muu mukamas niin ärsyttävä tapa tai vuosikausia närästänyt piirre on aika pieni juttu. Ne tärkeät asiat on punnittu tiukoissa paikoissa ja tärkeimmät ominaisuudet korostuvat nyt.

Kommentit

  1. Me -sinä ja minä - olemme tulleet konkreettisen tietoisiksi elämän rajallisuudesta. Tähän meillä molemmilla on sama syy. Minä olen päässyt siihen vaiheeseen toipumisessa, että olemme voineet vaimoni kanssa suunnitella tulevaisuuttamme. Olen päättänyt laittaa elämäni uusiksi ja vaimoni on samoilla linjoilla. Minulle on kuitenkin viime vuosina selvinnyt vanhan arvon - kohtuullisuuden - merkitys. Ilman muita ihmisiä en olisi se mikä olen. Mielestäni on kohtuullista ajatella sekä itseä että muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viisaista sanoistasi! Olen todella iloinen kuullessani tulevaisuudensuunnitelmistanne, uudet suuntaukset ja uusi alku kuulostavat hyvältä rankan vaiheen jälkeen. Kohtuullisuudesta puhut niin totta - en usko, että ilman muita ihmisiä tällaista pyöritystä jaksaisi. Välillä tämä on, tässä vaiheessa ainakin, uuvuttavan itsekeskeistä tämän sairastamisen kanssa. Tarvitsen muita ihmisiä päästäkseni ulos oman pääni sisältä, puhumaan omista asioistaan, iloistaan ja suruistaan, ajatukset toisaalle vieviä kirjoituksia. Ja samalla kaipaan vertaistukea. Vuorotellen. Tasapainoa kaikessa tässä. Välillä onnistuu paremmin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu